Wina Verdejo

5 win odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Verdejo to niezwykle aromatyczna odmiana białych winorośli uprawiana głównie w Hiszpanii, w regionie Rueda, który jest domem największej liczby nasadzeń winogron Verdejo na świecie. Verdejo wykorzystywane jest zarówno do produkcji kupaży, głównie w połączeniu ze szczepami Viura albo Sauvignon Blanc, jak i do produkcji jednoodmianowych win. Wina Verdejo wydają się dość niedocenione, mniej znane. Odmiana ta ujmuje bajecznym zapachem, trawiastym i ziołowym posmakiem z orzechowymi akcentami, dobrą kwasowością oraz potencjałem do starzenia, podczas którego ujawnia swoje inne oblicza. Jest to doskonała alternatywa dla win Sauvignon Blanc czy Pinot Grigio – wina są świeże, rześkie, z dobrą, wyraźną kwasowością i nadają się idealnie do degustacji przez cały rok. Jest to niezwykły szczep, który zdecydowanie wyróżnia się na tle innych białych odmian i jest jednym z flagowych szczepów Hiszpanii. Zapraszamy do eksplorowania listy 3 białych win ze szczepu Verdejo, gdzie szczegółowe opisy, wysokiej jakości zdjęcia oraz opinie naszych Klientów pomogą w wyborze odpowiedniej butelki. Początki Verdejo pozostają niejasne. Prawdopodobnie szczep pochodzi z hiszpańskiego regionu Castilla Leon i jest rodzimym w regionie Rueda, jednak niewykluczone, że wina Verdejo swoje korzenie mają w północnej Afryce, z której szczep przybył do Ruedy w XI wieku. To właśnie w regionie Rueda winorośl ma doskonałe warunki – suchy, kontynentalny klimat, wapienne i mineralne gleby, dobowe wahania temperatury oraz gleby o niskiej jakości. To wszystko przyczynia się do uzyskania przez owoce najlepszej ekspresji i produkcji pełnych, wysoce aromatycznych białych win Verdejo. Owoce zbierane są w nocy ze względu na niższe temperatury, co zapobiega utlenianiu i pomaga zachować kwasowość i świeżość, wyczuwalną później w winach Verdejo. W regionie zlokalizowane są niewielkie gospodarstwa, które od stuleci uprawiają winorośl w sposób zrównoważony, a Rueda od 1980 roku jest apelacją. Verdejo daje subtelne, ale wyraziste i niebanalne białe wina z posmakami cytryny, limonki, grejpfruta, trawy, kopru włoskiego i trawy cytrynowej i melona. W przeciwieństwie do większości białych win, wina Verdejo mają potencjał starzenia i poprawiają się w butelce kilka lat po wypuszczenia danego rocznika do sprzedaży, uzyskując akcenty tostów i migdałów, zachowując jednocześnie charakterystyczną kwasowość. Gorzkie nuty trawy i kopru pojawiają się na finiszu. Wina Verdejo są doskonałą opcją dla osób poszukującego niedrogiego wina, jednak dobrej jakości i zaskakujące profilem smakowo-aromatycznym, zarówno do degustacji solo, czy też podczas posiłku. Wina Verdejo doskonale łączą się z jedzeniem. Dość wysoka kwasowość oraz gorzkie nuty ziołowe idealnie uzupełniają się z potrawami. Serwując dania lekkie, typu sałatki z dressingiem na bazie oliwy i soku z cytryny, warzywa, świeże sery czy owoce morz, najlepiej wybrać wina Verdejo młode, świeże, niebeczkowane. Posiadając jednak butelkę wina kilkuletniego z ingerencją beczki – idealnie sprawdzi się do posiłków z większą ilością śmietany i gęstszymi sosami, może nawet z odrobiną kokosa. Wina Verdejo są uwielbiane przez tych, którzy już je skosztowali. Ich wszechstronność to ich przewaga – doskonale odnajdą się jako towarzysz spotkań w gronie przyjaciół czy rodziny, pity saute czy do posiłku, w ciepły letnie dzień, czy zimą przy kominku jako wspomnienie ciepłych, słonecznych dni. Jest to najpopularniejsze, hiszpańskie wino rewelacyjne do spożywania przez cały rok.