Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina do serów

6 produkty

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
opinia 3.85 (29)
34,99 zł
Czerwone Wytrawne Chile
31,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Chile

Niedostępny

opinia 4.35 (28)
44,99 zł
Białe Wytrawne Francja
40,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Francja

Niedostępny

opinia 4.25 (20)
49,99 zł
Czerwone Wytrawne Włochy
44,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Włochy
opinia 4 (10)
94,00 zł
Czerwone Wytrawne Portugalia
84,60 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Portugalia

Niedostępny

opinia 4 (2)
65,99 zł
Czerwone Wytrawne Hiszpania
59,39 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Hiszpania
Nowość
110,00 zł
Białe Wytrawne Austria
99,00 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Wytrawne Austria

Twarde sery dojrzewające

Wyrazisty charakter i esencjonalny smak wynikający z długiego dojrzewania twardych serów prosi się o dojrzałe i głębokie wino. Strukturalne Montepulciano, klasyczne Chianti czy pełne garbników i wyrazistej kwasowości Nebbiolo to kierunki, które powinny doskonale poradzić sobie w tej sytuacji i dodatkowo podnieść bogactwo smakowe. Wybierając białe wino do serów twardych warto zwrócić uwagę na piemoncki Arneis czy Sauvignon Blanc z Doliny Loary.

Miękkie sery

Przy serach, których strukturę możemy określić jako miękką i delikatną, poszukamy też podobnego wina. Przy niezwykle popularnych i lubianych serach takich jak Comte czy Gouda, cechujących się również odrobiną orzechowych nut, niezwykle pociągającym wyborem jawi się tutaj Pinot Noir, wino o niezwykłej kompleksowości smaku przy jednocześnie zachowaniu delikatnej struktury. Przy zamiarze dodania jednak odrobiny pikanterii, dobrą opcją pozostaje australijski Shiraz lub hiszpański Monastrell.

Brie, Camembert

Kremowe sery o intensywnych aromatach i rozpływającej się w ustach strukturze proszą się o kremowe bąbelki z tostowymi nutami drożdżowymi. To doskonały moment na sięgnięcie po butelkę szampana albo hiszpańską Cavę. Szukając inspiracji poza winami musującymi, ciekawym kierunkiem też może być Muscadet Sur Lie, czyli spokojne wino z Doliny Loary, które również dojrzewa na osadzie drożdżowym.

Gorgonzola

Tutaj dochodzimy do momentu, w którym ser zaczyna dominować słodkimi akcentami z aromatami o dużej intensywności. Tym samym to dobry moment na butelkę słodszego wina, na przykład Riesinga albo Gewurztraminera.

Słodkie sery pleśniowe

Wino do sera pleśniowego powinno mieć w sobie odpowiednią dozę słodyczy. Wśród klasycznych połączeń, obok których ciężko przejść obojętnie plasuje się chociażby fenomenalny pairing roqueforta z francuskim winem Sauternes, do którego używa się gron rażonych szlachetną pleśnią. Inną opcją pozostaje również Stilton, do którego doskonale będzie pasowało wzmacniane wino portugalskie, Porto.

Sery kozie

Sery kozie cechują się ziemistymi aromatami, które doskonale równoważną się ze świeżymi winami o wyrazistej kwasowości. Doskonałym towarzystwem do kozich serów będą zatem wina takie jak Riesling, Sauvignon Blanc czy Gruner Veltliner.