Wina Liban

4 wina odpowiadają Twoim kryteriom wyszukiwania. Tradycje winiarskie Libanu sięgają czasów starożytnych, jednak dopiero niedawno produkcja wina libańskiego nabrała zdecydowanego rozpędu. Podczas, gdy jeszcze pod koniec wieku XX było zaledwie 10 winnic, teraz jest ich ponad 30. Zapraszamy do eksplorowania listy win z Libanu, gdzie szczegółowe opisy, wysokiej jakości zdjęcia oraz opinie naszych Klientów pomogą w wyborze odpowiedniej butelki. Charakterystyka wina Historię libańskiego winiarstwa tworzą trzy winnice. Chateau Ksara, założona przez jezuitów w połowie XIX wieku, Chateau Kefraya i Chateau Musar. W ofercie sklepu Winezja.pl znaleźć można cztery propozycje z winnicy Chateau Kefraya. Dwa czerwone i wytrawne wina powstały z połączenia szczepów Syrah i Cabernet Sauvignon. Wino Chateau Kefraya Bekaa Valley ma intensywny i skoncentrowany aromat, a na ustach i w nosie wyczuć można fiołki, wanilię, kokos, owoce leśne oraz nuty pieprzu. Wino Chateau Kefraya Comte de M Bekaa Valley pełne jest nuty drewna, wanilii, kakao, curry, tytoniu, jeżyn, oprawione w solidne wciąż jeszcze młode taniny. Biel reprezentuje Chateau Kefraya Blanc De Blancs Bekaa Valley z nutą mango, brzoskwiń, moreli, a także miodu, kwiatów akacji i bzu. Różowe wino Chateau Kefraya Myst De Kefraya Bekaa Valley jest idealne dla wielbicieli lekkiego subtelnego smaku pełnego owoców. Bogaty bukiet ujawniający subtelne nuty melona, liczi i egzotycznych owoców zmieszane z nutami truskawek, brzoskwiń i czarnej porzeczki, a nawet róż. Odmiany winorośli Winorośl została sprowadzona do Libanu z Francji, dlatego najważniejsze uprawiane szczepy, to przede wszystkim klasyczne, francuskie odmiany. Wśród czerwonych szczepów dominują: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carignan, Cinsault, Gamay, Grenache, Merlot, Mourvèdre, Petit Verdot, Syrah i Tempranillo, a wśród białych: Chardonnay, Gewurztraminer, Merweh, Muscat, Obaideh, Sauvignon Blanc, Semillon, Ugni Blanc i Viognier. Dwa białe szczepy, wymienione powyżej to produkty lokalne. Pierwszym z nich jest Merwah, stosowana w produkcji win mieszanych. To z niego powstają wina cytrusowe z delikatną nutą orzecha. Drugim Obaideh, służący do produkcji mocnego trunku anyżowego flagowego w tym kraju. Daje wina o kremowej konsystencji, aromatach miodowych i cytrusowych. Regiony winiarskie Większość upraw znajduje się obecnie w zachodniej Dolinie Bekaa i to tutaj produkuje się 90% wszystkich win.