Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina Kanada

1 element

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
Wycofane
opinia 5 (1)
349,00 zł
Czerwone Wytrawne Kanada
314,10 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Kanada

Niedostępny

Najpopularniejsze rejony upraw w Kanadzie to Półwysep Niagara w południowym Ontario oraz Dolina Okanagan w południowej Kolumbii Brytyjskiej. Mniejsze obszary można znaleźć także w Quebecu oraz Nowej Szkocji. Łączne regiony upraw winorośli w tym kraju obejmują niemal 13 tysiecy hektarów, na których mieści się 616 winnic. 

Ikona kanadyjskiego winiarstwa – icewine

Już w latach 90’ poprzedniej dekady Kanada zasłynęła ze swych win lodowych (ang. „icewine”). Większość win tego typu pochodzi z Ontario, a ich produkcja przebiega w sposób całkowicie naturalny – pozostawiając owoce na winorośli aż do ich przymrożenia. Niskie temperatury powodują zamrożenie wody i większą koncentracje cukrów i związków aromatycznych, dając niezwykłą intensywność i słodycz winu. Głównymi odmianami, z których powstają wina lodowe w Kanadzie są Vidal, Riesling oraz Cabernet Franc. 

Najważniejsze regiony winiarskie Kanady

Zbocza gór, oceany, jeziora i jedyna sklasyfikowana pustynia w Kanadzie – te aspekty łączą i jednocześnie różnicują klimat Kolumbii Brytyjskiej. To region, który słynie nade wszystko ze świetnej jakości Chardonnay oraz Pinot Gris, ale także doskonałego Pinot Noir czy Merlota.

Jeziora i gleby wapienne natomiast determinują jakość win powstających w Ontario. Delikatna bryza znad Wielkich Jezior tworzy wyborne warunki do uprawy winorośli w chłodnym klimacie regionu. Na uwagę zasługuje fakt, iż ponad 100 winnic trudni się produkcją win musujących. Wśród dominujących szczepów w Ontario znajdziemy Chardonnay, Rieslinga, Pinot Noir i Cabernet Franc.

W Quebecu produkuje się zarówno wina wytrawne, wzmacniane, musujące jak i słodkie, często wykorzystując do tego hybrydowe szczepy – Frontenac Noir, Blanc oraz Gris, Vidal, Seyval Blanc i Marquette, choć występują tam również reprezentanci vitis vinifera. Główna część produkcyjna skupiona jest w około Montrealu oraz w okolicy miasta Quebec.

Nowa Szkocja umiejscowiona jest pomiędzy brzegami cieśniny Northumberland oraz doliny Annapolis. Region znany z produkcji win stołowych i deserowych, zazwyczaj bazujących na hybrydowych szczepach, takich jak L’Acadie, Seyval Blanc, Lucy Kuhlman, Leon Millot czy Marchal Foch. To także obszar słynący z win musujących oraz aromatycznych win białych. 

Czy wiedziałeś, że:

• Do wyprodukowania 1ml wina lodowego potrzeba aż 10 gron!
• Kanada jest przodującym krajem w ilościowej produkcji wina lodowego – powstaje tu milion litrów icewine’a rocznie
• Ponad 200 winnic w całym kraju produkuje wina musujące, z czego znaczna część powstaje metodą tradycyjną, dojrzewając minimum 9 miesięcy (a niekiedy nawet aż 5 lat!) na własnych drożdżach