Wina Izrael

4 wina odpowiadają Twoim kryteriom wyszukiwania. Izrael jest jednym z najstarszych regionów winiarskich na świecie, jednak wina izraelskie musiały przeżyć technologiczną rewolucję, aby wskoczyć na rybek międzynarodowy. Wciąż jednak, pod względem produkcji wina, daleko mu do światowych gigantów. Smak egzotyki, magia Bliskiego Wschodu i gorące słońce – właśnie to przyciąga naszych Klientów do próbowania wina z tego kraju. Zapraszamy do eksplorowania listy win z Izraela, gdzie szczegółowe opisy, wysokiej jakości zdjęcia oraz opinie naszych Klientów pomogą w wyborze odpowiedniej butelki. Charakterystyka wina Winiarstwo to dziś bez wątpienia dynamiczna i rosnąca w siłę gałąź przemysłu izraelskiego. Winnice znów pokrywają tutejsze ziemie. Wina są coraz lepsze. I choć najważniejsze z rewolucyjnych zmian dokonały się tu stosunkowo niedawno, pamiętać musimy, że historia winiarstwa na tych ziemiach sięga przeszło pięciu tysięcy lat. Wina izraelskie charakteryzują się owocowym smakiem, intensywnym aromatem kwiatów i owoców, wśród których dominują oczywiście owoce egzotyczne i kandyzowane. Do leżakowania używane są beczki z drewna francuskiego i amerykańskiego, jednak nowe, wcześniej nieużywane. Izraelczycy nie są również przywiązani do regionu z którego pochodzą grona, ponieważ Izrael jest małym krajem, a jego rozpiętość można porównać przykładowo do jednego regionu winiarskiego we Francji. Odmiany winorośli Uprawia się tutaj przede wszystkim odmiany międzynarodowe, a najważniejsze z nich to: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot i Sauvignon Blanc. Równie dobrze radzą sobie także Cabernet Franc, Gewürztraminer, Muscat, w tym Muscat aleksandryjski, Riesling i Syrah. Patrząc na odmiany szczepów, zdawałoby się, że wina izraelskie nie zaskoczą nas smakiem. Nic bardziej mylnego. To co znacznie wpływa na charakter wina z tego zakątku świata, to mikroklimat. Rozwój winiarstwa izraelskiego współcześnie wzmacnia jeszcze popyt na wina koszerne na całym świecie. Regiony winiarskie Galilea, dzięki wysokiemu położeniu winnic, różnicom temperatury i dobrej glebie jest idealnym regionem uprawy winorośli. Uprawia się tutaj wspomniane wcześniej szczepy międzynarodowe, w tym Chardonnay i Pinot Noir, z którego produkuje się wina musujące. Maja tu swoje winnice najwięksi i kluczowi producenci Izraela, czyli Carmel Winery, Barkan Winery i Golan Heights Winery. Kolejnym regionem są Wzgórza Judei, gdzie ze względu na typ gleby, podobny do Burgundii dość dobrze przyjęły się odmiany Chardonnay i Pinot Noir. Poza tym uprawia się Cabernet, Merlot, Sauvignon Blanc i Riesling. Pola upraw spotkać można również w regionie Samson, Negev i Shomron.