Wierzono że Aglianico ma pochodzenie greckie - jego nazwa jest pochodną słowa "helleński". Ostatnie badania DNA, a także badania etymologiczne i historyczne sugerują że winogrono pochodzi z południowych Włoch. Obecnie występuje w regionach Kampania i Basilicata. Popularne synonimy to: Agliatica, Ellenico, Ellanico, Gnanico, Uva Nera.
Młode wina Aglianico charakteryzują się pikantnością, tanicznością oraz wyższą kwasowością. Wraz z dojrzewaniem zaczyna ukazywać się miękka struktura oraz owocowe akcenty. Ze względu na swój charakter oraz bujne plony szczep Aglianico często jest składową kupażu, zwłaszcza w towarzystwie szczepów Cabernet Sauvignon oraz Merlot.
Wśród aromatów odnajdziemy biały pieprz, czarną wiśnię, śliwkę, jagody, jeżyny, suszoną żurawinę, malinę i truskawki. Z ziemistych akcentów wyczuwalny aromat gleby i grzybów (w tym czarnej trufli). Podczas degustacji odnajdziesz także kakao, gałkę muszkatołową, cynamon, kawę, lukrecje oraz suszone oragano oraz nutę dymną.
Charakter wina Aglianico sprawdza się podczas parowania z jedzeniem. Ze względu na wysoką kwasowość bardzo dobrze współgra z sosem Barbecue. Intensywna tanina pasuje do czerwonego mięsa np.: grillowanej wołowiny lub wędzonej wieprzowiny. Jest świetnym towarzyszem serów np.: Pecorino, Grana Padano, Cheddar czy Provolone oraz poradzi sobie z daniem wegetariańskim np. na bazie pieczonych pieczarek lub kalafiora.
podstawowa
podstawowa
Powiedz nam co lubisz, a wybierzemy najlepsze wina dla Ciebie
Ciasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.