Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina Tinta Barroca

7 produkty

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
opinia 4.55 (74)
99,99 zł
Czerwone Słodkie Portugalia
89,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Słodkie Portugalia
opinia 4.55 (52) sommelier 90 pkt
99,99 zł
Czerwone Wytrawne Portugalia
89,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Portugalia
opinia 4.8 (31)
126,00 zł
Czerwone Słodkie Portugalia
113,40 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Słodkie Portugalia
sommelier 92 pkt
388,00 zł
Czerwone Słodkie Portugalia
349,20 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Słodkie Portugalia
opinia 4.55 (23)
119,00 zł
Czerwone Słodkie Portugalia
107,10 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Słodkie Portugalia

Niedostępny

opinia 5 (13)
119,00 zł
Czerwone Słodkie Portugalia
107,10 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Słodkie Portugalia
opinia 5 (8) sommelier 95 pkt
666,00 zł
Czerwone Słodkie Portugalia
599,40 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Słodkie Portugalia
Szczep Tinta Barroca jest uznawany za trzeci najczęściej uprawiany w regionie Douro ze względu na wysokie plony i swoją odporność na niskie temperatury. Opierając się na badaniach genetycznych Tinta Barroca jest spokrewniony z lokalnym szczepem Touriga Franca jest odmianą dojrzewającą wcześnie, około dwa tygodnie przed innymi w regionie Douro . Plony są wysokie, a wzrost bujny. le znosi upał, dlatego jest uprawiana raczej w niżej położonych częściach doliny Douro , Baixo Corgo i Cima Corgo i na północnych stokach. Często jednak jest dotykana przez mączniaka prawdziwego i rzekomego, rzadziej przez szarą pleśń.

Tinta Barroca jest uprawiana również w Republice Południowej Afryki z przeznaczeniem na wina wzmacniane w stylu porto, a czasem na odmianowe wina stołowe.

Charakterystyka szczepu Tinta Barroca

Jagody Tinta Barroca są średniej wielkości, luźne, a także podatne na uszkodzenia spowodowane wysoką temperaturą i odwodnieniem. Charakteryzują się grubą skórką, mają ciemny kolor i popularne słodkie nuty owocowe, które są poszukiwane w przypadku win, w których łączy się je z innymi odmianami.

Grona mają wysoką zawartość cukrów, która przekłada się na wysoką zawartość alkoholu. Wydobywa smaki czarnych śliwek, fioletowych kwiatów i czarnych wiśni. Ta odmiana winorośli uzyskuje lekkie, ale mocne taniny, umiarkowaną kwasowość, a także wysoki poziom alkoholu.

Tinta Barroca jest jedną z podstawowych odmian do produkcji porto i wnosi w nie strukturę, alkohol i bukiet. Odmiana jest dopuszczona do produkcji win apelacji Douro oraz regionalnych z obszaru Tras-os-Montes i Varosa. Łączy się je m.in. z odmianami takimi jak Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Cao, Tinta Francesa.

Występuje również w winach odmianowych, którym zarzuca się jednak brak złożoności i wystarczającego poziomu kwasowości. Te niedomagania okazują się przydatne do łagodzenia zbyt wyrazistych win.

Z jakimi potrawami łączyć wina ze szczepu Tinta Barroca?

Ze względu na bardzo złożony smak i kuszące właściwości Tinta Barroca najczęściej jest polecana do dań mięsnych, z którymi najlepiej się komponuje.

W niektórych miejscach, takich jak Afryka i Bliski Wschód, Tinta Barroca jest zwykle łączona ze stekami i grillowanymi warzywami, natomiast w Stanach Zjednoczonych jest często podawana z perfekcyjnie wypieczoną i grillowaną wołowiną Churrasco.

Jako odmiana najczęściej używana do kupaży win typu porto, zastosowanie Tinta Barroca znacznie zwiększa wachlarz swoich możliwości. Samo wino porto ma bowiem bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Może być podawane zarówno przed, jak i po posiłku. Jest podawane razem z przystawkami, deserami, jak również z daniem głównym.

Pełne słodyczy porto w pierwszej kolejności kojarzy się z deserem, podwieczorkiem. Wino jest doskonałym dodatkiem do ciasta czy lodów. W takiej roli można serwować zarówno Porto Tawny, jak i Porto Ruby, które pasują do czekolady, kawy, wypieków drożdżowych oraz tarty z owocami.

Co ciekawsze słodki typowo deserowy smak porto idealnie sprawdzi się w towarzystwie również słonych przystawek. Czerwone porto serwuje się do portugalskich serów, serów typu cheddar, wędzonej goudy jak również bakalii i orzechów. Z kolei białe porto, które należy podawać schłodzone samodzielnie lub z tonikiem i cytryną, pasuje do przekąsek z wędzonym łososiem i suszonymi śliwkami.