Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina do dzikiego ptactwa

5 produkty

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
Bestseller
opinia 3.95 (131)
51,99 zł
Czerwone Wytrawne Włochy
46,79 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Włochy
opinia 4.5 (94) sommelier 86 pkt
89,99 zł
Czerwone Wytrawne Usa
80,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Usa
opinia 3.75 (30)
59,99 zł
Czerwone Wytrawne Argentyna
53,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Argentyna
opinia 5 (16)
256,00 zł
Czerwone Wytrawne Usa
230,40 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Usa
opinia 5 (4)
899,00 zł
Czerwone Wytrawne Francja
809,10 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Francja

Niedostępny

Wino do kaczki

Kaczka to mięso z jednej strony delikatne, z drugiej jednak całkiem tłustawe. Warto dlatego zadbać o wino z odpowiednią aromatycznością i wyrazistym smakiem o intensywnej owocowości.

Absolutnym klasykiem parowania kaczki z winem jest zaserwowanie w kieliszku burgundzkiego pinot noir. Profil smakowy tego szczepu uzupełnia idealnie pieczoną kaczkę zwłaszcza w towarzystwie owocowych dodatków. Nie przywiązując jednak ogromnej wagi do tradycyjnego zestawienia, podać z pełnym powodzeniem można również pinot noir z Nowej Zelandii, Kalifornii, Chile czy Niemiec. Na tym wyborze ciężko się pomylić.

A co jeśli chcemy spróbować czegoś innego? Soczysty i smukły merlot będzie uniwersalnym i bezpiecznym wyborem, a przy okazji niezwykle smacznym. Hiszpański monastrell z kolei może być bardzo ciekawym połączeniem w przypadku sosów na bazie wina. W obecności sosu pomidorowego przy kaczce możemy sięgnąć po toskańskie Chianti, które swoją delikatną kwasowością idealnie dopełni charakter dania. Szukając zaś idealnej butelki do pikantnego dania, warto wybrać się w kierunku klasycznego gewurztraminera lub półwytrawnego rieslinga z opóźnionego zbioru, które swoją słodką nutą idealnie zrównoważą efekt końcowy.

Wino do gęsi

Gęś cechuje tłustsze mięso o wyrazistym smaku. Zasada parowania jednak zostaje podobna jak w przypadku kaczki. Uniwersalność smakowa dań na bazie gęsi pozostawia spore pole do popisu przy wyborze wina – możemy zatem eksperymentować do woli.

Tutaj również bardzo dobrym wyborem będzie pinot noir. Intensywna owocowość, zwiewna tekstura i zaznaczona kwasowość to cechy, które zrównoważą i wzbogacą gęś swoim szlachetnym charakterem.

Tłuszcz w gęsi jednak pozwala również na wybory nieco bardziej garbnikowe. Sięgając po ułożoną Rioję Reserva czy butelkę Langhe Nebbiolo wzbogacimy danie intensywnymi aromatami i gęstą strukturą wina, które nie pozostanie w tyle posiłku ani na chwilę.

Przy białych winach, znów możemy zainspirować się podobnymi pomysłami jak w przypadku kaczki – solidny riesling lub gewurztraminer z odrobiną cukru resztkowego na końcu to doskonały trop, ale równie ciekawym partnerem przy talerzu będzie kieliszek dobrze zbudowanego chardonnay.