Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina Półwytrawne

Produkty 1-12 z 98

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
Bestseller
opinia 4.65 (377) sommelier 80 pkt
89,99 zł
Czerwone Półwytrawne Włochy
80,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Włochy
Bestseller
opinia 4.65 (472) sommelier 88 pkt
69,99 zł
Czerwone Półwytrawne Włochy
62,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Włochy
Bestseller
opinia 3.9 (244) sommelier 82 pkt
Special Price 37,49 zł Regular Price 49,99 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 37,49 zł

Czerwone Półwytrawne Włochy
37,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Włochy
Bestseller
opinia 3.95 (159) sommelier 79 pkt
35,99 zł
Czerwone Półwytrawne Chile
32,39 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Chile
Bestseller
opinia 4.8 (178) sommelier 88 pkt
119,00 zł
Czerwone Półwytrawne Włochy
107,10 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Włochy
Bestseller
opinia 4.3 (195) sommelier 79 pkt
42,99 zł
Czerwone Półwytrawne Portugalia
38,69 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Portugalia
Bestseller
opinia 4.5 (200) sommelier 84 pkt
54,99 zł
Czerwone Półwytrawne Włochy
49,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Włochy
Bestseller
opinia 3.8 (86) sommelier 75 pkt
35,99 zł
Białe Półwytrawne Chile
32,39 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Półwytrawne Chile
Bestseller
opinia 3.8 (181) sommelier 81 pkt
52,99 zł
Czerwone Półwytrawne Gruzja
47,69 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Gruzja
Bestseller
opinia 4.25 (134) sommelier 83 pkt
52,99 zł
Białe Półwytrawne Gruzja
47,69 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Półwytrawne Gruzja
Bestseller
opinia 4.5 (99) sommelier 79 pkt
59,99 zł
Białe Półwytrawne Niemcy
53,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Białe Półwytrawne Niemcy
opinia 4.55 (102) sommelier 87 pkt
68,99 zł
Czerwone Półwytrawne Włochy
62,09 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Włochy

Co to znaczy, że wino jest półwytrawne?

Wina półwytrawne produkowane są z tych samych winogron co wina wytrawne i słodkie. O tym, czy wino możemy nazwać półwytrawnym decyduje ilość cukru resztkowego w jego składzie. Cukier resztkowy to taki, który nie został przefermentowany i pozostał w winie po zakończeniu jego fermentacji. Ogólnie przyjęte normy dotyczące laboratoryjnej ilości cukru w litrze wina mówią, że w winach wytrawnych nie może ono przekraczać 4 gram/litr, a w winach półwytrawnych musi mieścić się między 4 a 12 gram/litr. Nie są to jednak uniwersalne wytyczne, których możemy używać do analizy wszystkich win z całego świata. Wiele krajów i apelacji posiada własne normy, dopuszczające często niższą lub wyższą zawartość cukru. Przykładem może być Primitivo di Manduria gdzie poziom cukru może osiągać nawet 18 gram w litrze.

W krajach, gdzie panuje cieplejszy klimat, łatwiej jest uzyskać wyższy poziom cukru w winie. Duża ilość słońca sprawia, że winogrono dojrzewa szybciej i jest słodsze. W regionach zimniejszych np. we Francji, ciężej jest osiągnąć podobny stopień dojrzałości jak np. w winach z Chille. W krajach niemieckich przynależność wina do danej kategorii smakowej definiują specjalne przepisy. I tak na przykład wino półwytrawne to takie, którego ilość cukru resztkowego oscyluje w granicach między 12 a 18 gram w litrze, ale pod warunkiem, że kwasowość nie jest wyższa niż 10 gram/litr. W niektórych krajach zdarza się, że producenci zmuszeni są do mechanicznego dodawania cukru, bo winogrono nie dojrzało odpowiednio i ma w sobie za mało tego składnika.

Aromaty i smaki win półwytrawnych

O doskonałości win półwytrawnych świadczy zachowanie bilansu między słodyczą a kwasowością. Im wyższy poziom kwasowości tym wino swoim smakiem bardziej przypomina wina wytrawne. Dobre wino półwytrawne to takie, którego smak jest delikatny i dobrze zbilansowany. Kwasowość takiego wina nie przytłacza i pozwala cieszyć się pełnią aromatów. Smak win z odrobiną słodyczy czaruje ciepłym, przyjemnym bukietem i soczystością. Wina białe zyskają aromaty dojrzałych żółtych owoców np. brzoskwiń, moreli, gruszek. Wina czerwone zaś, przepełnione będą dojrzałymi malinami, truskawkami czy niuansem marmolady. Słodycz owocu nie powinna jednak przytłaczać i całkowicie zasłonić stylu wina. Konkretne szczepy winogron mają bowiem swój indywidualny charakter, któremu dodanie odrobiny cukru nie jest w stanie przeszkodzić w pokazaniu atutów.

Łączenie win półwytrawnych z potrawami

Główną zasadą przy łączeniu wina z jedzeniem jest zachowanie równowagi - tak aby trunek nie zdominował smaku potrawy i odwrotnie. Wina mocne i zdecydowane powinno serwować się z cięższym mięsem, sosami lub po prostu z wyrazistym jedzeniem. Potrawy lżejsze, których smak jest aksamitny, podawane powinny być z delikatnym trunkiem. Wino półwytrawne sprawdzi się idealnie jako towarzysz kuchni orientalnej, gdyż pikantne, mocno przyprawione dania idealnie współgrają z lekką słodyczą. Idąc tym tropem, białe półwytrawne wina pasować będą do pikantniejszego drobiu, curry lub musztardowych winegretów. Wina czerwone z odrobiną słodkości będą smakować doskonale z kabanosem, pikantną kaczką lub owocowym sosem do mięs. Słodsze wina to oczywisty wybór przy podawaniu deserów. Warto pamiętać aby wino miało podobny lub ten sam poziom słodyczy co danie. Dlatego też bardziej niż słodka beza pasować tu będzie ciasto marchewkowe, musy owocowe, czy chrupiące ciasteczka. Jako aperitif warto postawić na półwytrawne wino musujące, którego lekka słodycz idealnie zaostrzy apetyt przed głównym daniem. Polecamy szczególnie hiszpańskie cavy lub lekkie włoskie prosecco.