Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina Aleksandrouli

1 element

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
opinia 4.4 (20)
159,00 zł
Czerwone Półsłodkie Gruzja
143,10 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półsłodkie Gruzja
Zazwyczaj jest wykorzystywany do produkcji półsłodkiego wina Khvanchkara, którego nazwa związana jest z lokalną wioską. Urzeka aromatami malin, wiśni i jeżyn i doskonale zbalansowaną kwasowością. W przypadku win wytrawniejszych, w bukiecie pojawiają się nuty przypraw, i ciemnych owoców, a tekstura wina nabiera złożoności, intensywności, z wyczuwalnymi garbnikami i zaznaczoną kwasowością.

Charakterystyka wina z Aleksandrouli

Tradycyjnie grona Aleksandrouli wykorzystuje się w kupażu ze szczepem Mudzhuretuli do produkcji półsłodkiego wina o nazwie Khvanchkara. Naturalna słodycz w nim pojawia się przez sporą koncentrację cukru zebranego w owocach przez długie dojrzewanie i późne zbiory. W aromatach pojawiają się maliny, wiśnie czy jagody. Na języku zaś wyczuwalny jest długi i przyjemny, owocowy finisz. Jednocześnie mała ilość tanin i obecna kwasowość sprawia, iż powstałe wino cechuje doskonały balans i równowaga smaku. Jednym z największych słynnych zwolenników smaku płynącego z wina Khvanchkara był Józef Stalin.

Z jakimi posiłkami łączyć wina z Aleksandrouli?

W przypadku wina z Aleksandrouli, takiego jak Khvanchkara, idealnym połączeniem będą desery i dania cechujące się intensywną słodyczą. Doskonałym wyborem będą lekkie ciasta owocowe, warzywne słodkie pasztety, galaretki, orzechy, suszone owoce, a także dania oparte na pieczonej dyni.

Wino Aleksandrouli w wytrawniejszych wydaniach będzie bardzo dobrym uzupełnieniem dań mięsnych. Przy młodych i rześkich winach idealnym zestawieniem będzie kaczka lub indyk, zaś przy dojrzalszych butelkach z trunkiem o bardziej złożonej strukturze, warto sięgnąć po grillowaną wieprzowinę czy wołowinę.

Słodycz i kwasowość w winach powstałych ze szczepu Aleksandrouli doskonale na siebie wpływają i wydobywają niezwykłą lekkość i smukłość powstałego trunku. Dzięki temu wina pokroju Khvanchkary są idealnym wyborem również bez posiłku, jako towarzysz do książki lub dyskusji ze znajomymi.

Gruzińska jakość słodkiego wina

Wina z Aleksandrouli, cechują się wysoką jakością skupioną na naturalnym smaku. Doskonały balans, jaki winiarze osiągają przy pomocy Aleksandrouli przy produkcji wina sprawia, że nie tylko jest to jeden z lepszych wyborów wśród win gruzińskich, ale także jeden z najatrakcyjniejszych na całej winiarskiej mapie.

Wspomniany balans bowiem sprawia, że wino pokroju Khvanchkara jest idealne zarówno do deseru, ale również będzie ciekawym uzupełnieniem obiadu łączącego elementy wytrawne i słodkie, jak również ze względu na łagodny charakter wina – będzie idealne do spokojnego samodzielnego spożywania.