Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina Aglianico

1 element

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
opinia 4.9 (14)
79,99 zł
Czerwone Wytrawne Włochy
71,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Włochy

Niedostępny

Aglianico – pochodzenie szczepu

Wierzono że Aglianico ma pochodzenie greckie - jego nazwa jest pochodną słowa "helleński". Ostatnie badania DNA, a także badania etymologiczne i historyczne sugerują że winogrono pochodzi z południowych Włoch. Obecnie występuje w regionach Kampania i Basilicata. Popularne synonimy to: Agliatica, Ellenico, Ellanico, Gnanico, Uva Nera.

Wina Aglianico

Młode wina Aglianico charakteryzują się pikantnością, tanicznością oraz wyższą kwasowością. Wraz z dojrzewaniem zaczyna ukazywać się miękka struktura oraz owocowe akcenty. Ze względu na swój charakter oraz bujne plony szczep Aglianico często jest składową kupażu, zwłaszcza w towarzystwie szczepów Cabernet Sauvignon oraz Merlot.

Wśród aromatów odnajdziemy biały pieprz, czarną wiśnię, śliwkę, jagody, jeżyny, suszoną żurawinę, malinę i truskawki. Z ziemistych akcentów wyczuwalny aromat gleby i grzybów (w tym czarnej trufli). Podczas degustacji odnajdziesz także kakao, gałkę muszkatołową, cynamon, kawę, lukrecje oraz suszone oragano oraz nutę dymną.

Wina Aglianico – parowanie z jedzeniem

Charakter wina Aglianico sprawdza się podczas parowania z jedzeniem. Ze względu na wysoką kwasowość bardzo dobrze współgra z sosem Barbecue. Intensywna tanina pasuje do czerwonego mięsa np.: grillowanej wołowiny lub wędzonej wieprzowiny. Jest świetnym towarzyszem serów np.: Pecorino, Grana Padano, Cheddar czy Provolone oraz poradzi sobie z daniem wegetariańskim np. na bazie pieczonych pieczarek lub kalafiora.