Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Wina Czerwone

Produkty 1-12 z 408

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
Bestseller
opinia 4.65 (377) sommelier 80 pkt
89,99 zł
Czerwone Półwytrawne Włochy
80,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Włochy
Bestseller
opinia 4.65 (472) sommelier 88 pkt
69,99 zł
Czerwone Półwytrawne Włochy
62,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Włochy
Bestseller
opinia 3.9 (244) sommelier 82 pkt
Special Price 37,49 zł Regular Price 49,99 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 37,49 zł

Czerwone Półwytrawne Włochy
37,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Włochy
Bestseller
opinia 4.35 (284) sommelier 85 pkt
59,99 zł
Czerwone Wytrawne Usa
53,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Usa
Bestseller
opinia 3.95 (159) sommelier 79 pkt
35,99 zł
Czerwone Półwytrawne Chile
32,39 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Chile
Bestseller
opinia 4.8 (178) sommelier 88 pkt
119,00 zł
Czerwone Półwytrawne Włochy
107,10 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Włochy
Bestseller
opinia 4.35 (236) sommelier 79 pkt
59,99 zł
Czerwone Wytrawne Usa
53,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Usa
opinia 4 (233) sommelier 84 pkt
49,99 zł
Czerwone Wytrawne Argentyna
44,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Argentyna

Niedostępny

Bestseller
opinia 4.3 (195) sommelier 79 pkt
42,99 zł
Czerwone Półwytrawne Portugalia
38,69 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Półwytrawne Portugalia
Bestseller
opinia 3.9 (214) sommelier 76 pkt
44,99 zł
Czerwone Wytrawne Francja
40,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Francja
opinia 4 (266) sommelier 81 pkt
48,99 zł
Czerwone Wytrawne Włochy
44,09 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Włochy
opinia 4.05 (196) sommelier 82 pkt
54,99 zł
Czerwone Wytrawne Chile
49,49 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Czerwone Wytrawne Chile

Najpopularniejsze, czyli uprawiane na całym świecie szczepy czerwonego wina to: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot i Pinot Noir. Zachęcamy jednak do okrywania i próbowania win czerwonych, które powstały z lokalnych winnic: Barbera, Gamay, Grenache, Malbec, Nebbiolo, Sangiovese, Syrah, Tempranillo czy Zinfandel. Warto także dodać, że wina czerwone często są kupażami, czyli połączeniem kilku różnych szczepów, przykładowo Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc, a najjaśniejsze wina powstają z odmian Pinot Noir i Gamay, ponieważ mają one bardzo cienką skórkę i jasny miąższ. Najciemniejsze, ze szczepów Zinfandel, Malbec, Carmenere i Cabernet Sauvignon, których skórki wyróżniają się intensywnym pigmentem.

Aromaty i smak wina czerwonego

Charakter wina określają takie cechy, jak cielistość, wytrawność, taniczność czy kwasowość. Aromatyczne wina zawierają w sobie akcenty ziół, przypraw, kwiatów oraz ciemnych i czerwonych owoców. Najczęściej spotykane aromaty to śliwka i wiśnia. Pojawia się również czarna porzeczka, charakterystyczna dla win dojrzałych ze szczepów Cabernet Sauvignon, Pinot Noir lub Syrah. W dobrych, czerwonych winach jakościowych można odkryć aromat kawy, a w pozostałych porzeczkę, truskawkę, malinę, wanilię i przyprawy korzenne. O wytrawności lub słodkości wina decyduje ilość cukru, który pozostaje w winie po zakończeniu procesu fermentacji. Wina czerwone ze śladową ilością tego produktu są mocno taniczne, przez co powodują uczucie ściągania na języku. Większość osób określa je jako „cierpkie”. Długość fermentacji i poziom wytrawności determinują często także poziom alkoholu. Wina, w których pozostawia się nieco cukru resztkowego przerywając wcześniej fermentację mają jego mniejszy poziom, zaś te pozbawione cukru resztkowego - większy. 

Jak testować i odkrywać wina czerwone?

Słabsze wina czerwone będą przezroczyste, zaś wina mocne będą miały głęboki kolor i bogaty aromat. Pozostawią przy tym na ściankach kieliszka wyraźne ślady. Po zamieszaniu wina w kieliszku, a następnie powąchaniu, z całą pewnością pojawią się wyczuwalne, znajome aromaty. Podczas degustacji, szczególnie według koneserów francuskich, najważniejszą rzeczą w dobrym czerwonym winie jest smak, jaki wino pozostawia w ustach. Im dłużej go czujemy, tym lepiej. Dobre wina czerwone z bogatszym bukietem smakowym z pewnością pozostawią ciekawe wrażenie, nawet jeśli na początku wydają się być ciężkie. Takie wina to chociażby północna Dolina Rodanu - francuski region specjalizujący się w internreptacjach szczepu Syrah. Z drugiej strony szukając w głębokim winie odrobiny słodyczy, warto sięgnąć po Amarone della Valpolicella. Dodatkowo, aromatem dominującym w Amarone są często suszone owoce - co wynika z faktu, że jest ono wytwarzane metodą appassimento - podsuszania gron przed dalszą produkcją. 

Chociaż to wina białe zwykle służą jako doskonałe orzeźwienie na lato (Dolina Loary i tamtejszy Sauvignon Blanc to "must-have" na lato!), warto również dać szansę klasycznemu, europejskiego Pinot Noir. Północne Włochy - a konkretniej okolice Alto Adige, lub Francja - w tym wypadku Burgundia czy Alzacja, dają fantastyczne wina z tego szczepu, emanujące orzeźwiającą kwasowością i lekką strukturą, która w sam raz pasuje na ciepłe popołudnie. Warto także pamiętać, iż niemieckie Pinot Noir noszą na etykiecie inna nazwę - Spatburguner.

Subtelne podniebienia natomiast usatysfakcjonuje czerwone wino półwytrawne, w którym cukier resztkowy łagodzi kwasowość, a jego słodycz - delikatna i subtelna, pozostawia przyjemny finisz. To często również wina niezwykle aromatyczne i owocowe

Pamiętajmy również, że wino czerwone podajemy w temperaturze pokojowej. W takim warunkach charkater wina uwydatnia wszystkie jego najlepsze walory, zwłaszcza serwowane w odpowiednich kieliszkach, które pomagają skoncentrować bukiet aromatów. 

Do jakich dań podawać wino czerwone?

Rodzaj wina parowanego z jedzeniem powinniśmy rozważać tylko w kontekście koloru, ale także jego smaku. Delikatne, czerwone wina polecamy łączyć z drobiem, smażoną lub podawaną w sosie rybą i przystawkami (wędliny, delikatne sery). Kieliszki dojrzałego trunku sprawdzą się w towarzystwie czerwonego mięsa, dziczyzny i serów. Wina słodkie pasują do deserów oraz idealnie sprawdzają się jako aperitif.

Czerwone wino wpływa korzystnie na pairing jedzenia pełnego tłuszczu ze względu na zawarte w winie taniny. Dlatego właśnie do intensywnie tanicznego czerwonego wina najlepiej jest wybierać tłuste mięsa, takie jak wołowina. 

Jakość a cena

Cena wina czerwonego uzależniona jest od rocznika, sposobu uprawy, kosztów produkcji, potencjału dojrzewania oraz zdobytych nagród. Podczas zakupów warto zastanowić się nad okazją. Jeśli kupujemy wino na prezent, poszukajmy czegoś, co ma ciekawy wygląd, egzotyczne pochodzenie, jest pełne różnych aromatów lub istnieje możliwość przechowywania takiego wina przez lata. Dobre czerwone wino do obiadu lub wieczoru spędzonego w domu wybieraj kierując się przede wszystkim smakiem i budową wina.