Winezja.pl - to witryna z Winami z całego świata

Potwierdź swój kraj

OŚWIADCZAM, ŻE JESTEM PEŁNOLETNI/A I WYRAŻAM ZGODĘ NA PRZEDSTAWIENIE OFERTY ALKOHOLOWEJ.

Nie

Alkohole Armagnac

2 produkty

Zobacz jako
Siatka
Sortuj
Sortuj wg
  • Bestseller
  • Nowy
  • Cena malejąco
  • Cena rosnąco
  • Nazwa A-Z
  • Nazwa Z-A
  • Ocena Sommeliera
  • Ocena Klientów
  • Ilość Opinii
399,99 zł
Francja
359,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Francja
opinia 5 (4)
299,99 zł
Francja
269,99 zł
tooltip Kocham Wino tooltip
Cena Kocham Wino z kartą burgund
Francja
Co ciekawe i istotne, armagnac nie został wchłonięty przez koncerny tak jak szampan czy koniak. Niewielkie winnice w dalszym ciągu produkują armaniak, który jest wysokiej jakości. Armaniak posiada 3 apelacje: Tenereze, Bas-Armagnac oraz Haut-Armagnac.

Najważniejsze szczepy z których produkowany jest Armaniak to:
  • Ugni Blanc
  • Folle blanche
  • Colombard
  • Baco blanc

Jak powstaje Armaniak?

Armaniak jest wytwarzany z białego wina o dosyć wysokiej kwasowości o zawartości alkoholu od 7-12%. W odróżnieniu od koniaku, armaniak jest destylowany tylko jednokrotnie, a destylacja musi zostać zakończona do 31 marca roku następującego po zbiorze winogron.

Starzenie się Armaniaku

Powstały spirytus (po francusku eau-de-vie) leżakuje po destylacji w nowych beczkach z francuskiego dębu, przez około dwa lata. Po leżakowaniu w nowych beczkach, przenoszony jest Armaniak do starszych beczek aby alkohol nie posiadał zbyt intensywnych aromatów drewna.

Napowietrzenie podczas starzenia

Większość producentów Armaniaku napowietrza alkohol przenosząc go z beczki do kadzi, a następnie ten wraca do beczki. Proces ten pozwala złagodzić i rozwinąć smak.

Mieszanie Armaniaku

Bazy z różnych szczepów są starzone do armaniaku osobno, a Master Blender decyduje o tym kiedy trunek osiągnie idealny punkt starzenia. Później różne roczniki zostają łączone ze sobą – ten proces nazywamy kupażem. Jeśli zawartość procentowa alkoholu przekracza 40% czasem dolewana zostaje woda destylowana, aby obniżyć jego zawartość. Niektóre armaniaki są połączeniem kilku roczników. Podczas mieszania stosuje się dopuszczone w regulaminie dodatki, które służą do wzmocnienia smaku, koloru oraz zapachu:
  • Woda – do rozcieńczania
  • Syrop cukrowy – dla słodyczy
  • Karmel – dla konsystencji i koloru
  • Boise – wzmacnia cechy wiekowe armaniaku
Oznaczenia na butelce:
  • VS – od 1do 3 lat
  • VSOP – od 4 do 5 lat
  • Napoleon – od 6 do 9 lat
  • XO – 6lat (przed 20218) i 10 lat (po 2018)
  • Horse d’age – ponad 10 lat
  • Vintage – leżakuje min. 10 lat a data to zbiór winogron z danego roku

Charakterystyka armaniaku:

Styl i smak armaniaku jest uzależniony od wielu aspektow – użytych gron, doboru beczek podczas starzenia oraz wiele innych. Wśród istotnych aspektów charakterystycznych dla armaniaku możemy wyróżnić:

Kolor – uzależniony jest od tego jak długo dojrzewa w beczce. Im dłużej alkohol leżakuje, tym ciemniejszej barwy nabiera, nabierając karmelowego odcieniu.

Aromat – trzeba pamiętać, że pierwsze zanurzenie nosa w kieliszek to alkohol, dopiero po jakiejś chwili poczujemy subtelne aromaty wanilii, prażonych orzechów oraz kapka suszonych ciemnych owoców.

Smak – zazwyczaj można wyczuć suszone śliwki, skórkę pomarańczową, morele, przyprawy oraz karmel i kawę