Wina białe produkuje się od ponad 2500 lat, jego produkcja rozpowszechniona jest na całym świecie, w krajach europejskich, Ameryce, Oceanii, a w mniejszym stopniu w Afryce i Azji ze względów klimatycznych i religijnych.
Istnieje bardzo dużo szczepów, z których powstają wina białe. Do najbardziej znanych należy oczywiście pochodzące z Burgundii chardonnay, które można uprawiać w najróżniejszych regionach świata, między innymi we Francji, Australii, Stanach Zjednoczonych, Republice Południowej Afryki. Drugim najbardziej popularnym szczepem, z którego wytwarza się wina białe jest savignon blanc, który pochodzi z Francji, jednak rozpowszechnił się bardzo w tak zwanym Nowym Świecie winiarskim, to jest Nowej Zelandii, Australii, Stanach Zjednoczonych. Kolejnym, równie popularnym szczepem jest riesling, który to wiedzie prym głównie w niemieckich winnicach.
Tak jak w przypadku win czerwonych, wina białe dzieli się według zawartości cukru na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Dziś na tapetę weźmiemy wina białe półsłodkie. Aby producent mógł oznaczyć na etykiecie, że jego wino jest półsłodkie, musi ono zawierać do 45 gramów cukru na litr. Wina białe półsłodkie są coraz bardziej popularne wśród polskich konsumentów, dla których wina wytrawne są zbyt kwasowe i taniczne, a słodkie zbyt ciężkie i mdłe. Wina białe półsłodkie można wyprodukować niemalże z każdego białego szczepu, jednak są takie, które do tego nadają się bardziej, na przykład wspomniany już wyżej riesling czy gewürztraminner, który posiada zdolność dużej koncentracji cukru. Wina białe półsłodkie często produkuje się również ze szczepów lokalnych, na przykład endemicznych odmian gruzińskich, takich jak rkatsiteli czy tsolikouri (występujące w naszej ofercie) oraz solaris, hibernal i johanniter.
Wina białe półsłodkie występują również w wersji musującej, na przykład dostępne w naszej ofercie wino Cantine Ferrari Demi-Sec Gift Box Trento DOC czy Cami De Flors Semi-Seco Cava Metode Tradicional. Kategorię tę również reprezentują piękne szampany, takie jak Moët&Chandon Nectar Imperial i Georges Lacombe.
Wina białe półsłodkie są wyważone i delikatne, jednak charakteryzują się także wyrazistą, lecz nieprzytłaczającą słodyczą. Często słodycz ta jest równoważona dość wysoką kwasowością. Zazwyczaj są też bardzo aromatyczne, dominującymi aromatami są świeże owoce i białe kwiaty. Dzięki sporej zawartości cukru wina białe półsłodkie mają niesamowity potencjał do foodpairingu- świetnie sprawdzą jako aperitif, ale będą również doskonale podbijały smak deserów owocowych lub lodów. Można łączyć je także z pieczonym białym mięsem czy pieczonymi warzywami, dobrą propozycją będzie też połączenie białego półsłodkiego wina z wyrazistymi, twardymi serami.
Ten rodzaj wina jest też często wybierane jako wino na wesele. Najczęściej nie znamy preferencji co do wina gości weselnych, dlatego wybór win białych półsłodkich lub półwytrawnych jest „najbezpieczniejszą” opcją. Właśnie z racji tego, że trunek ten będzie odpowiadał większości gustów doskonale sprawdzi się do uświetnienia różnych innych wydarzeń, na przykład spotkań rodzinnych czy letnich imprez z przyjaciółmi. Z tego samego powodu jest też świetnym wyborem na prezent, ponieważ możemy być przekonani, że osoba obdarowana będzie z tej butelki zadowolona.
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
Powiedz nam co lubisz, a wybierzemy najlepsze wina dla Ciebie
Ciasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.