Zdjęcie przedstawia produkt kategorii Wino Zensa Nero d'Avola Appassimento Organic DOP Sicilia 2021 w wybranym roczniku, dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu. Dostępny rocznik 2021.
podstawowa
Wino wytwarzane w 100% ze szczepu Nero D'Avola. Owoce pozyskiwane są z w pełni ekologicznych winnic prowincji Trapani na Sycylii. Roślin mają średnio 20-35 lat a gęstość zasadzenia to 4500 roślin na hektar. 20% winogron zbieranych jest ręcznie w połowie września. Umieszczane są w małych skrzynkach na strychach na 10-15 dni w celu naturalnego wysuszenia owoców. 80% winogron czeka jeszcze około 10-15 dni na późniejszy zbiór a następnie obie części poddawane są wspólnie procesowi winifikacji. Podczas tego procesu usuwane są szypułki ale owoce nie są miażdżone. Skórka pozostaje nienaruszona co skutkuje intensywnością koloru. Fermentacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze 23˚C-25˚C przez 8-10 dni.
Zensa Nero D’Avola Appassimento to czerwone wino o intensywnym i bogatym bukiecie takich owoców jak wiśnie, czarna porzeczka czy śliwki. W ustach dość intensywne, taniczne i mocne z aksamitnym i długim finiszem.
Idealnie skomponuje się z daniami mięsnymi. Steki, burgery, gulasz wołowy – to idealni towarzysze do wina Zensa Nero D’Avola Appassimento.
Jedno z moich ostaniach odkryć! Uwielbiam ten szczep i lubię jego aromaty - te wyczuwalne od razu i te ukryte, które dochodzą z czasem. Do tego jest organiczne więc duży plus. Warte poznania :-)
Jedno z moich ostaniach odkryć! Uwielbiam ten szczep i lubię jego aromaty - te wyczuwalne od razu i te ukryte, które dochodzą z czasem. Do tego jest organiczne więc duży plus. Warte poznania :-)
przecietne wino z tego szczepu. w sam raz do obiadu ale nie na lepsza okazje,
przecietne wino z tego szczepu. w sam raz do obiadu ale nie na lepsza okazje,
Piękne sycylijskie wino. Głębia smaku i ciemna barwa właściwa dla tego szczepu na pewno nie została tu rozcieńczona. Słodycz wyższa niż przeciętna dla win wytrawnych wynika niewątpliwie z metody produkcji.
Piękne sycylijskie wino. Głębia smaku i ciemna barwa właściwa dla tego szczepu na pewno nie została tu rozcieńczona. Słodycz wyższa niż przeciętna dla win wytrawnych wynika niewątpliwie z metody produkcji.
Wino jest lekkie, delikatne o bardzo wysokiej kwasowości. Nie było czuć metody podsuszania winogron. Aromaty zwiewne i krótkie.
Wino jest lekkie, delikatne o bardzo wysokiej kwasowości. Nie było czuć metody podsuszania winogron. Aromaty zwiewne i krótkie.
Takie jak butelka - bardzo oryginalne. Wysoka półka ze względu na wyczuwalne, ale nienachalne taniny. Długi finisz. Smakowita wycieczka na Sycylię.
Takie jak butelka - bardzo oryginalne. Wysoka półka ze względu na wyczuwalne, ale nienachalne taniny. Długi finisz. Smakowita wycieczka na Sycylię.
Bardzo sympatyczne wino sycylijskie, mocno owocowe. Przyjemny finisz, ładny i intensywny kolor. Wiśnie na planie głównym plus wyczuwalna śliwka. Lekka kwasowość, ale przyjemna, świetne do makaronów z mięsem, albo cięższych, sprawdzi się też solo. Warto spróbować, polecam :)
Bardzo sympatyczne wino sycylijskie, mocno owocowe. Przyjemny finisz, ładny i intensywny kolor. Wiśnie na planie głównym plus wyczuwalna śliwka. Lekka kwasowość, ale przyjemna, świetne do makaronów z mięsem, albo cięższych, sprawdzi się też solo. Warto spróbować, polecam :)
Nie dość że mamy tutaj wersję organiczną, to w dodatku 20% winogron jest podsuszanych, no i dodatkowo mamy naprawdę piękną butelkę. W nosie miks czerwonych i czarnych owoców, na pierwszym planie zdecydowanie wiśnie, potem pojawia się śliwka i porzecka, usta bardzo owocowe, do głosu dochodzi jeszcze porzeczka na przemian z wiśnią, mamy tu bardzo dobry dojrzały owoc, 20% wina spędziło 4-5 miesięcy w beczce i gdzieś tam trochę tej beczki jest. Dobra rzecz do past z mięsem, solo też można śmiało sączyć.
Nie dość że mamy tutaj wersję organiczną, to w dodatku 20% winogron jest podsuszanych, no i dodatkowo mamy naprawdę piękną butelkę. W nosie miks czerwonych i czarnych owoców, na pierwszym planie zdecydowanie wiśnie, potem pojawia się śliwka i porzecka, usta bardzo owocowe, do głosu dochodzi jeszcze porzeczka na przemian z wiśnią, mamy tu bardzo dobry dojrzały owoc, 20% wina spędziło 4-5 miesięcy w beczce i gdzieś tam trochę tej beczki jest. Dobra rzecz do past z mięsem, solo też można śmiało sączyć.
Twoje konto na Winezja.pl jest już połączone z innym numerem karty w programie Kocham Wino. Chcesz zaktualizować dane swojej karty? Napisz do nas: winezja@vino-klub.cz
OkCiasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.