Zdjęcie przedstawia produkt kategorii Wino Drouhin Montmains Chablis Premier Cru A.O.C. w wybranym roczniku, dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
podstawowa
Z Chablis pochodzą jedne z najwspanialszych białych win z Burgundii, natomiast "Montmains" to jedno z najlepszych siedlisk 1er Cru w Chablis. Jedyny szczep, który wchodzi w grę w tym przypadku to Chardonnay. Zbiory zawsze odbywają się ręcznie, a część moszczu fermentuje w kadziach stalowych, inna część w dębowych beczkach. W ten sposób powstaje to francuskie wino - jest niezwykle harmonijne, pełne różnorodnych niuansów. Mineralność przeplata się tu idealnie z dojrzałymi owocami, kwiatami i ogólnym wrażeniem elegancji i powabności. Gdy pochodzi z najlepszych roczników, jest w stanie dojrzewać w odpowiednich warunkach spokojnie przez 10 lat.
Montmains to jedno z najlepszych siedlisk 1er Cru w Chablis, zaś Drouhin posiada tam niewielką parcelę o powieżchni 1,78 ha. Wino jest świeże, mineralne i eleganckie. Aromatycznie złożone, lecz subtelne i wyrafinowane. Cudowna równowaga pomiędzy mineralnością, kwasowością i owocową materią. Chablis 1er Cru w najlepszej postaci.
W mojej opinii francuski chardonnay jest bezpieczniejszym wyborem niż jego nowoświatowe kuzynostwo. Powodem jest duża popularność szczepu (zwłaszcza w USA), przez co nieco stracił on na jakości (na szczęście z pewnymi wyjątkami). Chardonnay jednak to idealny dodatek do ryb. Ryby zaś są świetnym dodatkiem do Chablis. Potrawa, do której to wino zostało otwarte wcale nie jest jakaś wyszukana - ot, prosty i pospolity mintaj. Jednak cała kolacja była dzięki dodatkowi tego wina wprost magiczna. Bogaty zapach i długo utrzymujący się smak połączony z wprost idealną gładkością sprawi, że każda ryba ożyje na nowo. 9,5/10
W mojej opinii francuski chardonnay jest bezpieczniejszym wyborem niż jego nowoświatowe kuzynostwo. Powodem jest duża popularność szczepu (zwłaszcza w USA), przez co nieco stracił on na jakości (na szczęście z pewnymi wyjątkami). Chardonnay jednak to idealny dodatek do ryb. Ryby zaś są świetnym dodatkiem do Chablis. Potrawa, do której to wino zostało otwarte wcale nie jest jakaś wyszukana - ot, prosty i pospolity mintaj. Jednak cała kolacja była dzięki dodatkowi tego wina wprost magiczna. Bogaty zapach i długo utrzymujący się smak połączony z wprost idealną gładkością sprawi, że każda ryba ożyje na nowo. 9,5/10
Twoje konto na Winezja.pl jest już połączone z innym numerem karty w programie Kocham Wino. Chcesz zaktualizować dane swojej karty? Napisz do nas: winezja@vino-klub.cz
OkCiasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.