Zdjęcie przedstawia produkt kategorii Wino Tollo Pecorino Terre di Chieti I.G.T. 2021 w wybranym roczniku, dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu. Dostępny rocznik 2021.
podstawowa
Cantina Tollo Pecorino to intrygujące wino z Abruzji, z regionu Terre di Chieti. Pecorino jest wyjątkowym szczepem, daje wina pełne, ze świetną strukturą i balsamicznością na finiszu. W nosie ciepłe, dojrzałe owoce, głównie cytrusowe. Włoskie wino, który zaskoczy niejednego amatora. Warto spróbować.
Ciekawe, cytrusowe i rześkie. Do długiego delektowania się zarówno zapachem unoszącym się z lampki jak i smakiem w ustach. Warte spróbowania,
Ciekawe, cytrusowe i rześkie. Do długiego delektowania się zarówno zapachem unoszącym się z lampki jak i smakiem w ustach. Warte spróbowania,
Tollo Pecorino Terre di Chieti IGT – Pecorino nazwa kojarzy nam się z kozim serem. To podobieństwo ma swoje wytłumaczenie. Istnieje historia iż nazwa wynika z łakomstwa owiec które podobno obgryzały kiście winogron, zaś druga, że to owczarze opiekując się stadami, pożywiali się owymi gronami. Czy to prawda? Ciężko jednoznacznie wyjaśnić, ale jest w tym jakieś ziarnko prawdy. Wracam do tego wina po kilku latach i oznajmiam wszem i wobec, że to było bardzo miłe spotkanie. Na pierwszy ogień pojawiła się dojrzała gruszka, melon na finiszu akcent szałwii. Przyjazna kwasowość dająca uczucie nieustającej rześkości. Mineralność regionu pozwala na smakowe wariacje z food paringiem – obowiązkowo grillowany kurczak z kozim serem i makarony na bazie śmietanowych sosów. I oczywiście do wina Pecorino tylko ser Pecorino. Pkt. 76
Tollo Pecorino Terre di Chieti IGT – Pecorino nazwa kojarzy nam się z kozim serem. To podobieństwo ma swoje wytłumaczenie. Istnieje historia iż nazwa wynika z łakomstwa owiec które podobno obgryzały kiście winogron, zaś druga, że to owczarze opiekując się stadami, pożywiali się owymi gronami. Czy to prawda? Ciężko jednoznacznie wyjaśnić, ale jest w tym jakieś ziarnko prawdy. Wracam do tego wina po kilku latach i oznajmiam wszem i wobec, że to było bardzo miłe spotkanie. Na pierwszy ogień pojawiła się dojrzała gruszka, melon na finiszu akcent szałwii. Przyjazna kwasowość dająca uczucie nieustającej rześkości. Mineralność regionu pozwala na smakowe wariacje z food paringiem – obowiązkowo grillowany kurczak z kozim serem i makarony na bazie śmietanowych sosów. I oczywiście do wina Pecorino tylko ser Pecorino. Pkt. 76
Pełne, dojrzałe wino. Głównie wyczuwalne owoce cytrusowe. Bardzo przyjemne, godne polecenia.
Pełne, dojrzałe wino. Głównie wyczuwalne owoce cytrusowe. Bardzo przyjemne, godne polecenia.
Bardzo wysublimowane, złożone z kilku warstw. Faktycznie trzeba je wolno smakować, bo każdy łyczek jest nowym odkryciem. A to owoc, a to smak ziół, a to delikatna beczka.
Bardzo wysublimowane, złożone z kilku warstw. Faktycznie trzeba je wolno smakować, bo każdy łyczek jest nowym odkryciem. A to owoc, a to smak ziół, a to delikatna beczka.
Otworzyliśmy z żoną do Wigilii. Dłao radę tym wszystkim śledziom i karpiom i innym sałatkom warzywnym.
Otworzyliśmy z żoną do Wigilii. Dłao radę tym wszystkim śledziom i karpiom i innym sałatkom warzywnym.
Twoje konto na Winezja.pl jest już połączone z innym numerem karty w programie Kocham Wino. Chcesz zaktualizować dane swojej karty? Napisz do nas: winezja@vino-klub.cz
OkCiasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.