Zdjęcie przedstawia produkt kategorii Wino Borgo Savaian Aransat Vino Bianco D'Italia w wybranym roczniku, dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
podstawowa
Aransat to pomarańczowe wino pochodzące z włoskiego regionu Friuli. Powstaje z tradycyjnych odmian uprawianych w regionie, z kupażu szczepów Pinot Grigio oraz Sauvignon Blanc. Swój kolor i niebywały charakter zawdzięcza specjalnemu procesowi produkcji, podczas którego sok ma kontakt ze skórkami aż przez 90 dni w utrzymywanej temperaturze 18 stopni. Podczas maceracji pojawia się także naturalny proces malolaktycznej fermentacji. Cała produkcja utrzymywana jest w zgodzie z organicznymi założeniami.
Nie tylko sposób przeprowadzonej winifikacji oraz kolor jest czymś wyjątkowym w przypadku tego wina. Za całym tym procesem idzie także niepowtarzalny charakter, pełen nut dojrzałych brzoskwini, herbaty czy orzechów nerkowca. Pełniejsza i wyrazistsza struktura niż zwykle ma to miejsce w przypadku win białych, pozostawiająca długi finisz i intensywne doznania smakowe.
Aransat sprawdzi się doskonale w towarzystwie dań o bogatej strukturze i złożonym smaku. Idealnym towarzyszem okaże się tu risotto z grzybami czy kuchnia inspirowana Azją – chociażby tikka masala. To także bardzo ciekawy wybór dla osób lubiących poznawać nowe, nietuzinkowe smaki.
Wino było dobre, ale nie było urzekające. Brakowało temu wino czegoś dopełniającego, czegoś co by spięło aromaty w tym winie.
Wino było dobre, ale nie było urzekające. Brakowało temu wino czegoś dopełniającego, czegoś co by spięło aromaty w tym winie.
Te wino mnie rozczarowało. Czuć woń gorzkich pomarańczy poza tym wybija się głownie alkohol. Butelka prosta. Nie zachwyciło mnie niczym specjalnie takie zwykłe wino miałem nadzieje na mocniejszy aromat pomarańczy ale nie w tą stronę. Wyjątkowo tego wina nie mogę polecić tym którzy nie lubią gorzkich smaków.
Te wino mnie rozczarowało. Czuć woń gorzkich pomarańczy poza tym wybija się głownie alkohol. Butelka prosta. Nie zachwyciło mnie niczym specjalnie takie zwykłe wino miałem nadzieje na mocniejszy aromat pomarańczy ale nie w tą stronę. Wyjątkowo tego wina nie mogę polecić tym którzy nie lubią gorzkich smaków.
Delikatny i przekonujący bukiet białych kwiatów Zapowiada wytrawne podniebienie z wibrującą i orzeźwiającą kwasowością oraz długim i złożonym finiszem.
Delikatny i przekonujący bukiet białych kwiatów Zapowiada wytrawne podniebienie z wibrującą i orzeźwiającą kwasowością oraz długim i złożonym finiszem.
Mam problem z tym winem. Niby i kolor, smak oraz aromat powstały w wyniku skomplikowanej, przemyślanej i organicznej procedury, jednak efekt określiłbym jako wlanie do xeres wody ze starego czajnika w stosunku 1:1. Niby pod względem struktury pozostało ono dobrze zbudowane, nieco oleiste, a jednak w smaku wydaje się zbyt mocno rozrzedzonym kompotem. Jeśli się doszukiwać czegoś konkretnego w smaku, to może nieco migdałów i jakiś nie do końca dobrze zaparzony earl grey. Barwa miodowa, zapach herbaciano-gruszkowy. Coś innego, owszem. Nie bez powodu nisza. Lepsze wrogiem dobrego i te sprawy.
Mam problem z tym winem. Niby i kolor, smak oraz aromat powstały w wyniku skomplikowanej, przemyślanej i organicznej procedury, jednak efekt określiłbym jako wlanie do xeres wody ze starego czajnika w stosunku 1:1. Niby pod względem struktury pozostało ono dobrze zbudowane, nieco oleiste, a jednak w smaku wydaje się zbyt mocno rozrzedzonym kompotem. Jeśli się doszukiwać czegoś konkretnego w smaku, to może nieco migdałów i jakiś nie do końca dobrze zaparzony earl grey. Barwa miodowa, zapach herbaciano-gruszkowy. Coś innego, owszem. Nie bez powodu nisza. Lepsze wrogiem dobrego i te sprawy.
Aransat –To rodzaj białego wina które powstaje dzięki pozostawieniu skórek i nasion winogron w kontakcie z sokiem przez 90dni. W efekcie końcowym mamy wino pomarańczowe! Dzięki temu zabiegowi powstała perełka wśród jakże rzadko spotykanego rodzaju win. W ustach złożone – prym wiodą aromaty orzechowe, ziołowe i miodowe. Na języku pojawia się delikatna tanina co jest swoistą rzadkością w śród tego typu win. Ciekawe, odkrywcze – niebanalne! Idealne do potrawa np. rissoto z grzybami i dania z kurczakiem.
Aransat –To rodzaj białego wina które powstaje dzięki pozostawieniu skórek i nasion winogron w kontakcie z sokiem przez 90dni. W efekcie końcowym mamy wino pomarańczowe! Dzięki temu zabiegowi powstała perełka wśród jakże rzadko spotykanego rodzaju win. W ustach złożone – prym wiodą aromaty orzechowe, ziołowe i miodowe. Na języku pojawia się delikatna tanina co jest swoistą rzadkością w śród tego typu win. Ciekawe, odkrywcze – niebanalne! Idealne do potrawa np. rissoto z grzybami i dania z kurczakiem.
To wino to dla mnie wielkie zaskoczenie, nie tylko ze względu na intensywną barwę ale przede wszystkim bardzo bogaty i aromatyczny smak. Pojawiają się brzoskwinie, cytrusy, pomarańcz, nektarynka i nuty słodyczy: miodu oraz orzechów: migdały, wyczułam też ziołowe akcenty. Jako miłą i oryginalną odmianę polecam.
To wino to dla mnie wielkie zaskoczenie, nie tylko ze względu na intensywną barwę ale przede wszystkim bardzo bogaty i aromatyczny smak. Pojawiają się brzoskwinie, cytrusy, pomarańcz, nektarynka i nuty słodyczy: miodu oraz orzechów: migdały, wyczułam też ziołowe akcenty. Jako miłą i oryginalną odmianę polecam.
Twoje konto na Winezja.pl jest już połączone z innym numerem karty w programie Kocham Wino. Chcesz zaktualizować dane swojej karty? Napisz do nas: [email protected]
OkCiasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.