Zdjęcie przedstawia produkt kategorii Wino Borgo Savaian Aransat Vino Bianco D'Italia w wybranym roczniku, dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Aransat to pomarańczowe wino pochodzące z włoskiego regionu Friuli. Powstaje z tradycyjnych odmian uprawianych w regionie, z kupażu szczepów Pinot Grigio oraz Sauvignon Blanc. Swój kolor i niebywały charakter zawdzięcza specjalnemu procesowi produkcji, podczas którego sok ma kontakt ze skórkami aż przez 90 dni w utrzymywanej temperaturze 18 stopni. Podczas maceracji pojawia się także naturalny proces malolaktycznej fermentacji. Cała produkcja utrzymywana jest w zgodzie z organicznymi założeniami.
Nie tylko sposób przeprowadzonej winifikacji oraz kolor jest czymś wyjątkowym w przypadku tego wina. Za całym tym procesem idzie także niepowtarzalny charakter, pełen nut dojrzałych brzoskwini, herbaty czy orzechów nerkowca. Pełniejsza i wyrazistsza struktura niż zwykle ma to miejsce w przypadku win białych, pozostawiająca długi finisz i intensywne doznania smakowe.
Aransat sprawdzi się doskonale w towarzystwie dań o bogatej strukturze i złożonym smaku. Idealnym towarzyszem okaże się tu risotto z grzybami czy kuchnia inspirowana Azją – chociażby tikka masala. To także bardzo ciekawy wybór dla osób lubiących poznawać nowe, nietuzinkowe smaki.
Delikatny i przekonujący bukiet białych kwiatów Zapowiada wytrawne podniebienie z wibrującą i orzeźwiającą kwasowością oraz długim i złożonym finiszem.
Delikatny i przekonujący bukiet białych kwiatów Zapowiada wytrawne podniebienie z wibrującą i orzeźwiającą kwasowością oraz długim i złożonym finiszem.
Mam problem z tym winem. Niby i kolor, smak oraz aromat powstały w wyniku skomplikowanej, przemyślanej i organicznej procedury, jednak efekt określiłbym jako wlanie do xeres wody ze starego czajnika w stosunku 1:1. Niby pod względem struktury pozostało ono dobrze zbudowane, nieco oleiste, a jednak w smaku wydaje się zbyt mocno rozrzedzonym kompotem. Jeśli się doszukiwać czegoś konkretnego w smaku, to może nieco migdałów i jakiś nie do końca dobrze zaparzony earl grey. Barwa miodowa, zapach herbaciano-gruszkowy. Coś innego, owszem. Nie bez powodu nisza. Lepsze wrogiem dobrego i te sprawy.
Mam problem z tym winem. Niby i kolor, smak oraz aromat powstały w wyniku skomplikowanej, przemyślanej i organicznej procedury, jednak efekt określiłbym jako wlanie do xeres wody ze starego czajnika w stosunku 1:1. Niby pod względem struktury pozostało ono dobrze zbudowane, nieco oleiste, a jednak w smaku wydaje się zbyt mocno rozrzedzonym kompotem. Jeśli się doszukiwać czegoś konkretnego w smaku, to może nieco migdałów i jakiś nie do końca dobrze zaparzony earl grey. Barwa miodowa, zapach herbaciano-gruszkowy. Coś innego, owszem. Nie bez powodu nisza. Lepsze wrogiem dobrego i te sprawy.
Aransat –To rodzaj białego wina które powstaje dzięki pozostawieniu skórek i nasion winogron w kontakcie z sokiem przez 90dni. W efekcie końcowym mamy wino pomarańczowe! Dzięki temu zabiegowi powstała perełka wśród jakże rzadko spotykanego rodzaju win. W ustach złożone – prym wiodą aromaty orzechowe, ziołowe i miodowe. Na języku pojawia się delikatna tanina co jest swoistą rzadkością w śród tego typu win. Ciekawe, odkrywcze – niebanalne! Idealne do potrawa np. rissoto z grzybami i dania z kurczakiem.
Aransat –To rodzaj białego wina które powstaje dzięki pozostawieniu skórek i nasion winogron w kontakcie z sokiem przez 90dni. W efekcie końcowym mamy wino pomarańczowe! Dzięki temu zabiegowi powstała perełka wśród jakże rzadko spotykanego rodzaju win. W ustach złożone – prym wiodą aromaty orzechowe, ziołowe i miodowe. Na języku pojawia się delikatna tanina co jest swoistą rzadkością w śród tego typu win. Ciekawe, odkrywcze – niebanalne! Idealne do potrawa np. rissoto z grzybami i dania z kurczakiem.
To wino to dla mnie wielkie zaskoczenie, nie tylko ze względu na intensywną barwę ale przede wszystkim bardzo bogaty i aromatyczny smak. Pojawiają się brzoskwinie, cytrusy, pomarańcz, nektarynka i nuty słodyczy: miodu oraz orzechów: migdały, wyczułam też ziołowe akcenty. Jako miłą i oryginalną odmianę polecam.
To wino to dla mnie wielkie zaskoczenie, nie tylko ze względu na intensywną barwę ale przede wszystkim bardzo bogaty i aromatyczny smak. Pojawiają się brzoskwinie, cytrusy, pomarańcz, nektarynka i nuty słodyczy: miodu oraz orzechów: migdały, wyczułam też ziołowe akcenty. Jako miłą i oryginalną odmianę polecam.
Ciasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.