rating 8/10

Wino z Hiszpanii to bogata tradycja i choć blisko połowa winnic krajów Unii Europejskiej znajduje się w Hiszpanii, to nie oznacza to, że z tego kraju pochodzi połowa unijnego wina.

Przeznaczanie znacznej części owoców na rodzynki, soki i inne przetwory, czy produkowanie odmian stołowych powoduje tę zaskakującą dysproporcję. Nie znaczy to także, że wizerunek Hiszpanii, gdzie poza sherry, Rioją, czy Cavą można jedynie dostać wina masowo wyrabiane przez kooperatywy jest prawdziwy. Prawda jest inna – Hiszpania to kraj, który poczynił największe postępy w ostatnich dwudziestu latach. Nowoczesne bodegi w niczym nie ustępują wyposażeniem najlepszym producentom wina firmom na świecie. To także prawda o zawrotnym tempie, w jakim robią światowe kariery na nowo odkrywane niektóre regiony winiarskie kraju, a są wśród nich i takie, które nie są w stanie zaspokoić popytu na swe wina. Ribera del Duero, Priorat, Toro, Navarra, a ostatnio Bierzo, to tylko niewielki przykład, gdzie hiszpańskie wina cieszą się szczególnym zainteresowaniem.

Lista regionów:
Andaluzja, Castilla La Mancha, Castilla Leon, Comunidad Valenciana, Katalonia, Murcia, Navarra, Ribera del Duero, Rioja