rating 8/10

Prawdziwy tygrys włoskiego winiarstwa. Po dekadach bycia dostarczycielem win dla bogatszych winiarzy północy, Puglia zdecydowała o stworzeniu obrazu swojego winiarstwa i podniesienia jego jakości.

Dysponując ciekawymi, rodzimymi szczepami Negroamaro, Primitivo i Uva di Troia, potrafiła zaprezentować międzynarodowej publiczności szereg interesujących, ciemnych, miękkich i świetnie zrównoważonych kwasowo win Negroamaro, a także intensywnych, świetnie zbudowanych, mocno alkoholowych win Primitivo z różnych części regionu, wśród których najbardziej znanymi są Salento, Manduria i Taranto. Inaczej sprawa ma się z winami białymi, które rzadko wykorzystują rodzime szczepy, zbyt przeciętne by dać wina ciekawe na wapiennych glebach regionu. Pewnie dlatego Puglia zawierzyła Chardonnay i najlepsze wina tworzy dzięki dopasowaniu jej charakteru do lokalnych warunków.