rating 8/10

Sycylia to największy i jeden z najbardziej górzystych regionów winiarskich Włoch. U podnóża czynnego wulkanu Etna znajdują się niezwykle żyzne gleby.

Właśnie one oraz zamiłowanie tamtejszych winiarzy do autochtonicznych odmian winogron powoduje, że jest to region wytwarzający niepowtarzalne wina. Do niedawna Sycylia była głównie dostawcą tanich trunków, niejednokrotnie mieszanych z winami innych regionów i znana najbardziej dzięki światowej sławie - marsali. Obecnie pochodzi stąd wiele ciekawych win jedno i wieloodmianowych. Głównymi odmianami białymi uprawianymi na Sycylii są: Moscato, Malvasia, Grillo, Grecanico, Inzolia, Catarratto, Damaschino i Carricante. Czerwone odmiany, które możemy spotkać na Sycylii to: Frappato, Perricone, Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio i Nero d'Avola.