rating 8/10

Szczep, który doskonale przyjmuje się na całym świecie, urzekając swoją pełną strukturą, owocowo-przyprawowym bukietem aromatów i uniwersalnością w parowaniu z jedzeniem. Jak jednak wybrać tę jedną, idealną butelkę?

Grona tej odmiany charakteryzują się ciemną skórką. To jedna z najstarszych do dziś uprawianych odmian, znana już w starożytnej Fenicji. Współczesną ojczyzną Syrah jest północna część Doliny Rodanu, ale ogromne znaczenie dla popularyzacji tego szczepu ma Australia, gdzie występuje on pod nazwą Shiraz. Jest uprawiany również w Hiszpanii, Włoszech, Chile, Argentynie, USA zwłaszcza w stanie Waszyngton oraz RPA. W zależności od klimatu wino będzie cechowało się innymi niuansami smakowymi.

Wpływ klimatu na wino

W chłodnym klimacie wino będzie wytrawne, krzepkie, będzie bardziej ziemiste z szorstkimi taninami. Wśród aromatów będą przeważać ciemne owoce takie jak śliwka, jeżyna, do tego zioła np. czarny pieprz czy ziemia. W chłodnym klimacie Shiraz będzie miał kolor bliższy jasnej, rubinowej czerwieni.

W ciepłym klimacie natomiast Shiraz będzie pełniejszy, dobrze zbudowany, gęsty i gładki na podniebieniu. W aromatach pojawi się więcej słodkich owoców, ale co ciekawe w australijskim Shirazie może pojawić się aromat eukaliptusa. W cieplejszym klimacie Shiraz będzie emanował kolorem ciemnej czerwieni z refleksami fioletu.

Jeśli spotkamy wino, które starzało się w beczce możemy napotkać dodatkowo aromaty wanilii, dymu, kakao, tytoniu czy wędzonki.

Parowanie wina Shiraz/Syrah z jedzeniem

Do tego wina świetnie się sprawdzą potrawy z grilla nie tylko mięso ale również i dobrze doprawione warzywa. Kuchnia Azjatycka jej mnogość przypraw na pewno idealnie się wpasuje. Smaki Umami nadadzą więcej owocowości. Nie zapomnijmy, że wino które zawiera większą ilość tanin to tłuszcz z potraw je złagodzi.

Ciekawostka

Styl wina, w tym to czy wino pochodzi z ciepłego czy chłodniejszego regionu, a także jaki był rocznik możemy również wywnioskować z ilości alkoholu. Wina ze szczepu Syrah, który dojrzewał w cieplejszym rejonie zazwyczaj ma 14 i więcej procent alkoholu. Analogicznie, wina produkowane w chłodniejszych miejscach najczęściej będą mieścić się poniżej granicy 14%.