rating 8/10

Veneto od zawsze należało do ścisłej czołówki winiarstwa Italii, a Werona jest jego niepodważalną stolicą. To w tym mieście co roku odbywają się jedne z największych targów winiarskich świata – Vinitaly.

W Veneto znajdziemy ogromną różnorodność gron, w większości autochtonicznych, oraz wiele odmiennych stylów win z nich wytwarzanych. Młodzieńcze oblicze regionu kreuje odmiana Prosecco, z której lokalni winiarze wytwarzają najpopularniejsze włoskie wino musujące, osiągające coraz wyższą jakość, szczególnie w okolicach Conegliano i Valdobbiadene. Odmiany Garganega i Trebbiano odpowiadają z kolei za najbardziej rozpoznawalne białe wino kraju, czyli osiągające często mistrzowski poziom Soave oraz Bianco di Custoza, obydwa rodzące się w okolicach Werony. Największym jednak skarbem regionu są szczepy czerwone Corvina, Rondinella, Molinara i cały szereg innych lokalnych odmian, używanych do produkcji lekkich Bardolino nad jeziorem Garda, smakowitych Valpolicella wokół Werony, a przede wszystkim potężnego i naładowanego smakiem wytrawnego Amarone, produkowanego z gron podsuszonych przed fermentacją. Werończycy zresztą metodę suszenia opanowali do perfekcji, uzyskując dzięki niej słodkie wina Recioto, zarówno w Soave jak i w Valpolicella. Najnowszym „dzieckiem” regionu, które utrwaliło jego pozycję na piedestale całego kraju, są wina „ripasso”, wykorzystujące refermentację win Valpolicella z podsuszonymi wcześniej gronami, czasami już przefermentowanymi do produkcji Amarone lub Recioto. Koncentracja cukrów i związków aromatycznych jest w nich tak wysoka, ze pozwala podnieść poziom alkoholowości i ekstraktywności Valpolicelli, jednocześnie wzbogacając jej lekki smak.