rating 8/10

Dolina Rapel, usytuowana w południowo-zachodniej części Doliny Centralnej, bliskiej obecności chłodzącego winnice Pacyfiku oraz żyznym i bogatym w wodę glebom zawdzięcza łagodny charakter swoich win, których taniny są miękkie już w młodości a słodycz i kwasowość win nie są względem siebie położone na dwóch oddalonych od siebie biegunach, lecz raczej tuż obok.

Nie oznacza to wcale, że tutejsze trunki są pozbawione chilijskiego, radosnego stylu bogatej owocowości, a tylko jej lepsze zbalansowanie ze schowanym pod nią, orzeźwiającym kręgosłupem. Najważniejszą odmianą, jeszcze bardziej odstającą areałem upraw od pozostałych niż ma to miejsce w innych regionach, jest Cabernet Sauvignon. Dopiero gdzieś w tyle majaczą sylwetki trzech pozostałych, równorzędnych graczy, czyli Merlot, Carmenere i Syrah. Gdzieś za nimi, nieśmiało, swoją obecność zaczyna zaznaczać Malbec. Odmiany białe w Rapel mają całkowicie drugorzędne znaczenie ekonomiczne, co wcale nie zaprzecza ich świetnej często jakości.