rating 8/10

Święto młodego francuskiego wina już w czwartek 21 listopada! Spróbuj jak smakuje najpopularniejsze młode wino świata Beaujolais Nouveau! Beaujolais Nouveau stało się legendą winiarskiego świata więc nie przegap okazji, następne takie wydarzenie dopiero za rok. Przekonaj się o jakości jaką gwarantuje Joseph Drouhin!

Jeżeli w trzeci czwartek listopada, jak co roku od kilku dekad, podejmiemy decyzję dołączenia do święta Beaujolais Nouveau, to w takich wyborach należy kierować się starą zasadą zdrowego rozsądku i sięgać po produkty uznanych winiarzy, którzy nawet w tak prostym i komercyjnym winie, potrafią zachować jakość, choćby ze względu na wizerunek marki. Jako świeży i delikatny produkt, Beaujolais Nouveau zazwyczaj jest świetnym odzwierciedleniem rocznika. Wystarczy przypomnieć roczniki 1996 i 1997 - pierwszy dał wina o pięknej, czystej, rubinowej szacie, lecz mocno kwasowe i wiotkie. Następny - wręcz przeciwnie. Wina miały chmurną, purpurową suknię, dająca powody do dowcipnych porównań, a smakowało wyśmienicie. I to świetnie pokazywało różnicę pomiędzy charakterem roczników także w pozostałych, klasowych winach Burgundii.

Jak powstaje Beaujolais Nouveau

Trzeba też pamiętać, że Beaujolais Nouveau powstaje, szybko, bardzo szybko i pijemy je niedługo po zbiorach. Jest uzyskiwane szczególną metodą winifikacji, wykorzystującej fermentację prowadzoną w zamkniętym środowisku dwutlenku węgla, a odmiana gamay, z której powstaje, to bardzo bliski krewny zwiewnego pinot noir. To i zaleta, i trudność. Tak dla winiarzy, jak i konsumentów. Zaleta, bo są to wina o specyficznej, nieco "landrynkowej", silnej nucie owocowej, a przy tym całkiem sprawne w łączeniu z potrawami. Co więcej, stosując różną temperaturę serwowania, łatwo i wyraźnie wpływamy na jego smak. Podane w temperaturze pokojowej, będzie najmocniej uwalniało aromaty, taniny będą gładkie, lecz kwasowość także będzie mocno zaznaczać swoją obecność. Im bardziej będziemy je schładzać, tym wino będzie surowsze, ale za to czystsze i bardziej zrównoważone w smaku. BN najlepiej znajdzie się w towarzystwie niezbyt ciężkich potraw - tłuste ryby, drób, lekka dziczyzna, białe mięsa, pieczenie, wędliny, bardzo będzie lubiło towarzystwo ziół i aromatycznych dodatków, np. czosnku. Nie ma jednak co ukrywać, że powstaje po to, by uczcić nowy zbiór w jak najweselszym tonie i towarzystwie, a wtedy nikt nie wymaga wykwintnej kuchni... Jedno, co ważne, by w zapamiętaniu gwarnych rozmów nie zapomnieć o...wodzie, lecz ta reguła dotyczy wszystkich win. Wypijamy tyle wody, ile wina. I rano będzie cichuteńko...

Symbol święta

A na koniec - najważniejsze! Beaujolais Nouveau jest symbolem święta, lecz nijak nie jest symbolem regionu, a na pewno możliwości jego i odmiany gamay. Każdy lubieśnik wina, choć raz powinien spróbować topowych win regionu. Gwarantuję, że pierwsze spotkanie z Morgon, Julienas, Chenas, Fleurie, Moulin-a-Vent i pozostałych Crus Beaujolais, w miażdżącej większości będzie pierwszym z wielu.