rating 8/10

Słowacja produkuje wina ze znaczna przewagą win białych w różnych stylach: od lekkich i żywych przez mocniej zbudowane z Chardonnay, aż do niewielkiej ilości niekiedy ciekawych win słodkich, a nawet musujących. 

Czerwone wina nieodmiennie są lekkie, owocowe, o wysokiej kwasowości. Wielowiekowe tradycje uprawy winnej latorośli i produkcji wina związane są głównie z południowymi regionami Słowacji. Najbardziej znanym jest region Małych Karpat, położony na północ i południowy- wschód od Bratysławy, ale odległy od stolicy o rzut beretem. Do regionu należy 120 gmin winiarskich. Winnice położone są przeważnie na wysokościach 145-260 m n.p.m. Kontynentalny klimat Słowacji - gorące lata i mroźne zimy - czyni ją idealnym miejscem do produkcji orzeźwiających win białych i aromatycznych win czerwonych. Tradycje uprawy winorośli na Słowacji sięgają jeszcze czasów celtyckich, a potem rzymskich legionów, zakładających winnice wzdłuż Dunaju, oraz przybyłych w średniowieczu kolonizatorów niemieckich, którzy bardzo rozwinęli uprawę winorośli w tym regionie.