rating 8/10

Region Roja, położony w północno - środkowej Hiszpanii, to najważniejszy i najbardziej znany na świecie rejon winiarski tego kraju, słynący z produkcji wspaniałych win jakościowych.

Podstawową odmianą winogron jest Tempranillo, lecz w znajdziemy tu także wiele nasadzeń Graciano, Garnacha i Mazuelo, a także białą odmianę Viura. Region dzieli się na trzy części: chłodną Rioja Alavesa najbardziej na północy, rozciągającą się od Logrono aż po malownicze Haro na północy Rioja Alta oraz Rioja Baja, biegnącą na południe od Logrono wzdłuż rzeki Ebro. Czerwone wina Roja kuszą swoją truskawkową nutą, delikatnymi taninami i niuansami dębiny, która w regionie jest równie ważna jak same grona. Białe Rioja rzadko zdobywa należne jej uznanie na rynkach międzynarodowych, ciągle pozostając w cieniu. Nie jest to do końca słuszne, gdyż Viura potrafi dać wina przecudne, orzeźwiające i krystaliczne, ale także świetnie sprawuje się po fermentacji w beczkach dębowych, nabierając ciała, lecz nie gubiąc świeżości.