rating 8/10

Rozciągnięta nad Lazurowym Wybrzeżem Prowansja właśnie teraz przeżywa ogromny rozkwit swojego winiarstwa. Znana od wieków jako producent wspaniałych win różowych, których jest głównym producentem we Francji.

W ostatnich latach mocno podniosła jakość swoich win czerwonych, notując już kilka sukcesów międzynarodowych. Najczęściej sadzonymi odmianami czerwonymi są Cinsault i Grenache, a w ślad za nimi podążają Syrah, Mourverdre i Fuella. Szczególnie Mourvedre zasługuje na uwagę, jako główny odpowiedzialny za najlepsze wina czerwone regionu – Bandol. Odmianami białymi, które znajdziemy w regionie są przede wszystkim Rolle i Chardonnay. Ich rola w ogólnych uprawach na ponad 20 tysiącach hektarów jest drugorzędna, jako że dominują w jednej z najmniejszych apelacji na świecie, pokrywającej winnicami 32 hektary, Bellet.