rating 8/10

Mimo iż historia wina nowozelandzkiego rozpoczęła się w połowie XIX wieku, to dopiero w latach 70 ubiegłego stulecia wkroczyły one na międzynarodową arenę. Nowa Zelandia, ze względu na swoje rozmiary, jest dziś dopiero osiemnastym producentem wina na świecie.

Znajduje się jednak w światowej czołówce jeśli chodzi o eksport i jakość produkowanych trunków.Ze względów klimatycznych i geologicznych Nowa Zelandia ma wszelkie predyspozycje, by łączyć w winach powab i elegancję. Decydują o tym takie czynniki jak duża ilość słońca za dnia i orzeźwiające, dość chłodne noce, ruchy mas powietrza, duża liczba wzgórz i dolin oraz wspaniałe podłoża.Charakterystyczne wino z Nowej Zelandii ma bardzo intensywny aromat owocowy i rześką kwasowość. Doskonały kompan na upalne popołudnia i wieczory. A czym pachnie i smakuje tutejszy Sauvignon Blanc? Owocami tropikalnymi, agrestem marakują, świeżo ściętą trawą, grejpfrutem, cytrusami i białą porzeczką.