rating 8/10

Jedno z najczęściej nurtujących konsumentów pytań – czy wklęsłe dno butelki wina ma znaczenie? Jaki ma wpływ i co mówi nam obecność tak zwanego „punta”? Zapraszamy do lektury.

Poniżej prezentujemy w sześciu punktach funkcjonalność butelki z puntem i wyciągamy wnioski na temat jej wpływu na jakość zawartości.

Stabilność stojącej butelki

Tradycja wytwarzania wklęsłego dna butelki sięga jeszcze czasów ręcznej produkcji tych naczyń. Dla dmuchacza – osoby odpowiedzialnej za formowanie szkła - skomplikowanym wyzwaniem było uzyskanie idealnie płaskiego dołu, który pozwoliłby w każdej sytuacji postawić butelkę bez obaw o stabilność. Odpowiedzią na ten problem okazało się wykonywanie wgłębienia na dnie.

Optyczne złudzenie wielkości i estetyka

Punt wpływa na zwiększoną objętość szkła, a co za tym idzie – poprawia estetyczny walor, który oczom ukazuje złudzenie obszerniejszej zawartości. Tak wykonana butelka również prezentuje się okazalej choćby podczas wręczania prezentu, co również nie pozostaje bez znaczenia przy wyborze idealnego wina.

Chłodzenie wina

A skoro mowa o zwiększonej objętości – warto również odnotować fakt, że większa powierzchnia szkła oznacza przyspieszony proces chłodzenia znajdującego się w niej wina. Dla osób obdarzonych mniejszą cierpliwością bądź dysponujących ograniczoną ilością czasu to argument pozostający nie bez znaczenia!

Zwiększona odporność na ciśnienie

Przyglądając się butelkom z winem musującym – jak chociażby szampanowi, prosecco czy cavie, zauważymy że każda z nich pochwalić się może wklęsłym dnem. Punt jest odpowiedzialny za znacznie większą odporność szkła na ciśnienie, co w przypadku win posiadających bąbelki jest absolutnie kluczowe dla bezpieczeństwa i wytrzymałości butelki.

Wygoda

Wklęsłe dno to również doskonałe i bardzo naturalne miejsce do ułożenia kciuka, podczas gdy pozostałe palce mogą zająć się podtrzymywaniem butelki podczas nalewania ulubionego wina do kieliszka. Praktyczne i eleganckie!

Naturalna szczelina zbierająca osad

Układ szkła w butelce z puntem skuteczniej zbiera naturalny osad w przestrzeniach wklęsłych, co zmniejsza szansę na przelanie go do kieliszka wraz z winem. I choć nie jest to może tak skuteczne jak skorzystanie z klasycznego dekantera, to wciąż pozostaje kolejnym ułatwieniem podczas degustacji.

Czy punt determinuje jakość wina w butelce?

Choć punt zapewnia całą gamę pozytywnych aspektów w kontekście funkcjonalności czy estetyki, to nie jest on wyznacznikiem jakości w pełnym tego słowa znaczeniu. W licznych miejscach na świecie, jak chociażby w Austrii i Niemczech, winiarze mający na koncie wiele spektakularnych win butelkują swoje wyroby w szkle o płaskim dnie.

Napotykając butelkę z grubym szkłem i puntem możemy założyć, że istnieje wysokie prawdopodobieństwo solidnej jakości wina w środku. Jednocześnie, mając do czynienia z płaskim dnem, nie warto wykazywać się pesymizmem, gdyż zawartość takiej butelki wcale nie musi być gorsza.