Zdjęcie przedstawia produkt kategorii Wino Stags Leap Wine Cellars Sauvignon Blanc 2016 w wybranym roczniku, dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
podstawowa
Stag's Leap Wine Cellars Cask 23 Napa Valley jest wyjątkowym białym winem, powstałym w winnicy Stags Leap, należącej do prestiżowej winiarni Stags Leap. Stags Leap znajduje się w Dolinie Napa, czyli kalifornijskiej krainie winnic. Stag's Leap Wine Cellars Cask 23 jest mieszanką szczepów Sauvignon Blanc, 19% Sauvignon Musque, 2% Semillon, 1% Muscat. Sauvignon Blanc 2016 to doskonałe wino przypominające najlepsze białe wina Bordeaux z Médoc. Posiadłość Stag's Leap Wine Cellars została założona na początku lat 70-tych przez rodzinę Winiarskich. Winiarnia i winnice powstały na obszarach, który ostatecznie stały się częścią apelacji Stags Leap AVA Napa Valley. Pierwszym słynnym rocznikiem, który przeszedł do historii była mieszanka, którą głównie tworzył szczep Cabernet Sauvignon. Podczas słynnej, paryskiej degustacji w ciemno z 1976 r. Stags Leap pokonało takich rywali jak Mouton-Rothschild i Haut-Brion. Dzięki czemu jego wina zyskały szybką sławę. Moment ten uznawany jest za przełomowy dla kalifornijskiego przemysłu winiarskiego, który właśnie wtedy zaznaczył swoje należyte miejsce na mapie winiarskiego świata. Posiadłość składa się z trzech winnic w Napa: Stag's Leap Vineyard (SLV) i Fay w Stags Leap AVA oraz Arcadia Vineyard w chłodniejszym Coombsville AVA. Dwie winnice w posiadłościch Stags Leap są obsadzone Cabernet Sauvignon i Merlot, a także w niewielkiej części Petit Verdot. Winnica SLV ma wulkaniczne gleby i nadaje winogronom pikantność i dobrą koncentrację. Winnica Fay nadaje winom bardziej aromatyczny i owocowy charakter. Winnica Arcadia produkuje białe wino: Chardonnay fermentowane w beczkach.
Wino Stag's Leap Wine Cellars Cask 23 Napa Valley uwodzi smakiem, bogactwem aromatów oraz doskonałą równowagą. Wino cieszy niezwykle intensywnym i bardzo świeżym smakiem białych owoców i innych aromatów tj.: brzoskwinia, gujawa, nuty grejpfruta, cytrusy, trawa cytrynowa, kwiat pomarańczy, bukszpan, mandarynki, suszone zioła i akcenty dębiny. Całość wyróżnia zdecydowana, przyjemna kwasowość oraz mineralność. Na podniebieniu wino jest świeże z cytrusowymi posmakami, bardzo długim finiszem i przyjemną kwasowością w końcówce. Bogata struktura wina, złożona struktura i dobra kwasowość sprawiają, że wino jest wszechstronne i dobrze łączy się z potrawami.
Proponujemy połączenie wina Stag's Leap Wine Cellars Cask 23 Napa Valley z grillowanymi ostrygami lub krewetkami grillowanymi w prosciutto, świetnie sprawdzi się jako towarzysz dań rybnych, małż i innych owoców morza. Wino zdobyło liczne wyróżnienia, m.in. Wine & Spirits 90.
Sauvignon z innej ligi. Poza klasyczną dla siebie mocą owoców emanuje też ziołami, przyprawami, nutą dębiny, a wszystko to na podniebieniu wzmocnione przez wyważoną kwasowość i to co cenię sobie niezwykle w winach - powiew mineralności, który czyni to wszystko bardzo świeżym i dostojnym doświadczeniem. Z wiekiem wychodzi też pewna dojrzałość, która dodatkowo wzbogaca degustację.
Sauvignon z innej ligi. Poza klasyczną dla siebie mocą owoców emanuje też ziołami, przyprawami, nutą dębiny, a wszystko to na podniebieniu wzmocnione przez wyważoną kwasowość i to co cenię sobie niezwykle w winach - powiew mineralności, który czyni to wszystko bardzo świeżym i dostojnym doświadczeniem. Z wiekiem wychodzi też pewna dojrzałość, która dodatkowo wzbogaca degustację.
Twoje konto na Winezja.pl jest już połączone z innym numerem karty w programie Kocham Wino. Chcesz zaktualizować dane swojej karty? Napisz do nas: winezja@vino-klub.cz
OkCiasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.