Wino La Spinetta Barbaresco Bordini D.O.C.G. 602556

Zdjęcie przedstawia produkt kategorii Wino La Spinetta Barbaresco Bordini D.O.C.G. w wybranym roczniku, dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Wino La Spinetta Barbaresco Bordini D.O.C.G. 602556

Czerwone, Wytrawne 0.75 L korek
Szczep
Spokojne Kategoria
DOCG Barbaresco Apelacja
249.00 zł

podstawowa

1 sprzedanych butelek
10.00 średnia ocen: 1 głosów

Opis La Spinetta Barbaresco Bordini D.O.C.G.

Barbaresco Bordini to wykwintne włoskie wino z winnicy Bordini a Neive. Powstałe w 100% ze szczepu Nebbiolo. Maceracja i fermentacja alkoholowa zachodzi w kadziach z kontrolowaną temperaturą przez około 15 dni. Dodatkowo przeprowadzana jest fermentacja malolaktyczna w używanych wcześniej beczkach z dębu francuskiego. Po tej fermentacji, wino leżakuje jeszcze 20 miesięcy. Na koniec jest przelewane do butelek, w których to dojrzewa przez kolejne pół roku.

La Spinetta Barbaresco Bordini ukrywa w sobie zawartość alkoholu na poziomie 14,5 %. Wino to jest niezwykle eleganckie z delikatnymi garbnikami. Butelka po otwarciu uwolni całą gamę czerwonych owoców, nuty śliwek, brzoskwini czy pomarańczy. Na podniebieniu urzekną nas smaki czekolady oraz orzechów. Finisz jest bardzo długi z owocowym zakończeniem.

La Spinetta Barbaresco Bordini jest czerwonym winem polecanym do czerwonego mięsa, sosów grzybowych. Bardzo dobrze współgra z grillowaną jagnięciną.

Opinie o winie La Spinetta ’Bordini’ DOCG Barbaresco 2012


„Tę czerwień charakteryzuje mieszanka smaków jałowca, eukaliptusa i tymianku z owocowymi nutami czarnej porzeczki i borówki. Początkowa elastyczność zostaje zastąpiona przez gęste i wyraziste taniny, które łagodnieją na długim finiszu”. – Wine Spectator

Winnica La Spinetta


La Spinetta to włoski producent wina produkujący znany z produkcji win w Piemoncie. Jest szczególnie znany ze swoich win Barbaresco i Barolo Campe, a także innowacyjnej mieszanki Nebbiolo i Barbery zwanej Pin. Wina te są znane ze swojego dojrzałego, zmysłowego stylu i można je pić młode lub starzone przez wiele lat.

Posiadłość została założona w 1977 roku, początkowo produkcja koncentrowała się na Moscato. W 1985 roku La Spinetta wypuściła na rynek swoje pierwsze czerwone wino, Cà di Pian pod apelacją Barbera d'Asti. Pin został wprowadzony w 1989 roku, a pierwsze Nebbiolo z wyszczególnionej winnicy, Barbaresco Gallina, zostało wydane w 1995 roku.

Nagrody: La Spinetta ’Bordini’ DOCG Barbaresco 2012


  • Wine Enthusiast 87/100
  • CellarTracker – 92/100

18°C TEMP. PODANIA
Gotowe do picia wiek
20 leżakowanie
Rivetti La Spinetta producent

Charakterystyka La Spinetta Barbaresco Bordini D.O.C.G.

Rześko smak
Beczka aromat
Gładkie gładkość
Ciężkie budowa

Oceny użytkowników o: La Spinetta Barbaresco Bordini D.O.C.G.

Opinie ułatwiają wybór właściwego wina, dlatego weryfikujemy czy opinie zostały napisane przez osoby, które dokonywały wcześniej rezerwacji wybranej butelki. Weryfikacja nie obejmuje wszystkich opinii na portalu - zapoznaj się tutaj z zasadami dotyczącymi opinii.