Wino Jaboulet Pierre Aiguille Gigondas A.O.C. 600425

Zdjęcie przedstawia produkt kategorii Wino Jaboulet Pierre Aiguille Gigondas A.O.C. w wybranym roczniku, dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Wino Jaboulet Pierre Aiguille Gigondas A.O.C. 600425

Czerwone, Wytrawne 0.75 L korek
Szczep
Spokojne Kategoria
AOC Gigondas Apelacja
109.00 zł

podstawowa

115 sprzedanych butelek
8.83 średnia ocen: 6 głosów
87 ocena sommeliera
1 nagrody winiarskie

Opis Jaboulet Pierre Aiguille Gigondas A.O.C.

Jaboulet to klasyka win z Doliny Rodanu. Ten uznany producent wykonał to wino w apelacji Gigondas (południowa część Doliny Rodanu). Pierre Aiguille to mieszanka słynna również w Australii, nazywana skrótowo "GSM" - Grenache Syrah Mourvedre. Kolor granat z czerwienią, przechodzącą w rubin. W nosie wyczuwalne czerwone, przegotowane owoce, odrobinę muśnięte świeżymi borówkami. W smaku wyraźne nuty jeżynowe. Przyjemna cierpkość łączy się idealnie z pozostałymi komponentami. Trwałe, najlepsze w 3 lub 4 roku życia, choć bez trudu wytrwa i lat 15.

17-18°C TEMP. PODANIA
Młode wiek
tak leżakowanie
Paul Jaboulet Aine Vins De La Vallee Du Rhone producent

Charakterystyka Jaboulet Pierre Aiguille Gigondas A.O.C.

Rześko smak
Owoce z beczką aromat
Świeże gładkość
Średnie budowa

opinia sommeliera

"Gigondasa" znamy i lubimy wszyscy. Przynajmniej z imienia… I nie bez kozery. Drobne, eleganckie garbniki, słodkawe nuty czerwonych owoców i nieco pieprzności, zachęcają do sięgnięcia po to wino. Gdyby nie styl producenta, mielibyśmy nieco więcej wyczuwalnej kwasowości, i byłoby na medal. A tak, mamy świetnie zrobione, smaczne i wesołe wino trzymające cały czas styl swojego regionu.


Oceny użytkowników o: Jaboulet Pierre Aiguille Gigondas A.O.C.

Opinie ułatwiają wybór właściwego wina, dlatego weryfikujemy czy opinie zostały napisane przez osoby, które dokonywały wcześniej rezerwacji wybranej butelki. Weryfikacja nie obejmuje wszystkich opinii na portalu - zapoznaj się tutaj z zasadami dotyczącymi opinii.
8ocena
03.10.2011
Opinia zweryfikowana

Wino rubinowoczerwone, ciut oleiste, miłe dla wzroku. Dwie popołudniowe godziny odpoczęło w dekanterze. Przelane do kieliszków przejściowo, przez krótką chwilę uraczyło aromatem tytoniu. W zapachu przykuwa uwagę zdecydowana nuta jakby wilgotnej jeszcze garbowanej skóry złamana czerwonymi owocami śliwki i czarnej porzeczki. Borówka? Hmm...? W smaku niezwykle mineralne, wapniowo-żelaziste, zostawia przyjemne igiełki na języku, twardym podniebieniu. Bardzo owocowe, jeżyny jak najbardziej, ale cierpkie i jakby z akcentem aronii. Łagodnieje w połączeniu z bagietką w pikantnej oliwie.