Jaboulet Pierre Aiguille Gigondas A.O.C. 600425

Zdjęcie przedstawia wino Jaboulet Pierre Aiguille Gigondas A.O.C. w wybranym roczniku, dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Jaboulet Pierre Aiguille Gigondas A.O.C. 600425

Czerwone, Wytrawne 2006 0,75 L korek
Szczep
Spokojne Kategoria
AOC Gigondas Apelacja
109,00 zł podstawowa
dostępność: Brak produktu
115 sprzedanych butelek
9 średnia ocen: 5 głosów
87 ocena sommeliera
1 nagrody winiarskie

opis wina

Jaboulet to klasyka win z Doliny Rodanu. Ten uznany producent wykonał to wino w apelacji Gigondas (południowa część Doliny Rodanu). Pierre Aiguille to mieszanka słynna również w Australii, nazywana skrótowo "GSM" - Grenache Syrah Mourvedre. Kolor granat z czerwienią, przechodzącą w rubin. W nosie wyczuwalne czerwone, przegotowane owoce, odrobinę muśnięte świeżymi borówkami. W smaku wyraźne nuty jeżynowe. Przyjemna cierpkość łączy się idealnie z pozostałymi komponentami. Trwałe, najlepsze w 3 lub 4 roku życia, choć bez trudu wytrwa i lat 15.

17-18°C TEMP. PODANIA
Młode wiek
tak leżakowanie
Paul Jaboulet Aine Vins De La Vallee Du Rhone producent

opinia sommeliera

"Gigondasa" znamy i lubimy wszyscy. Przynajmniej z imienia… I nie bez kozery. Drobne, eleganckie garbniki, słodkawe nuty czerwonych owoców i nieco pieprzności, zachęcają do sięgnięcia po to wino. Gdyby nie styl producenta, mielibyśmy nieco więcej wyczuwalnej kwasowości, i byłoby na medal. A tak, mamy świetnie zrobione, smaczne i wesołe wino trzymające cały czas styl swojego regionu.


Oceny użytkowników

Każda opinia ułatwia wybór właściwego wina Tobie i innym Klientom
8ocena
03.10.2011

Wino rubinowoczerwone, ciut oleiste, miłe dla wzroku. Dwie popołudniowe godziny odpoczęło w dekanterze. Przelane do kieliszków przejściowo, przez krótką chwilę uraczyło aromatem tytoniu. W zapachu przykuwa uwagę zdecydowana nuta jakby wilgotnej jeszcze garbowanej skóry złamana czerwonymi owocami śliwki i czarnej porzeczki. Borówka? Hmm...? W smaku niezwykle mineralne, wapniowo-żelaziste, zostawia przyjemne igiełki na języku, twardym podniebieniu. Bardzo owocowe, jeżyny jak najbardziej, ale cierpkie i jakby z akcentem aronii. Łagodnieje w połączeniu z bagietką w pikantnej oliwie.