Wino Antinori Tignanello Toscana I.G.T. 602552

Zdjęcie przedstawia produkt kategorii Wino Antinori Tignanello Toscana I.G.T. w wybranym roczniku, dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Wino Antinori Tignanello Toscana I.G.T. 602552

Spokojne Kategoria
IGT Toscana Apelacja
609,00 zł podstawowa
84 sprzedanych butelek
9.00 średnia ocen: 1 głosów
2 nagrody winiarskie

opis wina

Tignanello Toscana I.G.T. to znane, dostojne i wielkie wino czerwone od rewelacyjnego producenta. To włoskie wino ma rubinową, intensywną barwę z akcentami fioletu. W nosie to toskańskie wino jest intensywnie aromatyczne, w nutami czerwonych owoców, porzeczek, skóry i słodkich przypraw. Wyprodukowane z sangiovese, cabernet franc i cabernet sauvignon, jest obfite, złożone, z wyczuwalnymi na podniebieniu taninami i dębową strukturą. Wino ma niespotykany charakter i osobowość, potwierdzając to długim, pięknym finiszem.

Tignanello było pierwszym winem ze szczepu Sangiovese dojrzewającym w barriques, pierwszym współczesnym czerwonym winem zmieszanym z nietradycyjnymi dla Toskanii odmianami (szczególnie Cabernet) i jednym z pierwszych czerwonych win w regionie Chianti Classico, które nie zawerało białych odmian winogron. Tignanello to kamień milowy. Obecnie jest produkowane ze szczepów Sangiovese, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc.

Opinie o winie Antinori Tignanello Toscana I.G.T.

„ Bardzo aromatyczne - dużo kwiatów, takich jak kwiaty wiśni i róże, w połączeniu z porzeczkami i jeżynami. Bardzo drobne taniny i głębia. Soczysty i bardzo, bardzo długi finisz. Czysty i wyrafinowany. Dużo owoców jagodowych. Wino pokazuje wyrafinowany i powściągliwy styl.” - James Suckling

Winnica Antinori

Antinori to firma winiarska z siedzibą w Toskanii, która jest jedną z największych i najbardziej znanych we Włoszech. Główna działalność przypada na region Chianti Classico, chociaż firma ma udziały w różnych krajach, a rocznie produkuje około 20 milionów butelek na 150 etykietach.

Historia domu sięga XIV wieku, po tym jak tkacze jedwabiu przenieśli się do Florencji i zaczęli uprawiać winorośl. W 1900 roku Antinori dodał do swojego portfolio winnicę Tignanello, a Niccolò Antinori i jego syn Piero zaczęli eksperymentować z niespotykanymi wówczas technikami produkcji wina i odmianami winogron. Pierwszy rocznik Tignanello został wydany w 1971 roku.

Opactwo Badia a Passignano w Sambuca Val di Pesa było miejscem winnic od co najmniej 1000 lat i ma 56 ha (140 akrów) obsadzonych głównie w Sangiovese z odrobiną nasadzeń Cabernet Sauvignon i Syrah. Produkuje się tam jedno wino klasyfikowane jako Chianti Classico Gran Selezione. Winnica Pèppoli znajduje się trzy mile na północny wschód od Tignanello i ma 50 ha (124 akrów) winorośli.

Nagrody: Antinori Tignanello Toscana I.G.T.

  • James Suckling – 96/100
  • Vinous – 97/100

18°C TEMP. PODANIA
Młode wiek
16 leżakowanie
Marchesi Antinori S.R.L. producent

Charakterystyka wina

Delikatnie smak
Owoce z beczką aromat
Gładkie gładkość
Dobrze zbudowane budowa

Oceny użytkowników o: Antinori Tignanello Toscana I.G.T.

Każda opinia ułatwia wybór właściwego wina Tobie i innym Klientom