Wina regionalne

352 wina odpowiadają Twoim kryteriom wyszukiwania. Wina regionalne to takie, które powstają na danym obszarze. Nie muszą spełniać wymagań jakościowych danej apelacji. Wystarczy, że winnica znajduje się w tym jednym, konkretnym regionie. To, że nie należą do kategorii win jakościowych, wcale nie oznacza, że są gorszej jakości.   Wina regionalne a jakościowe i stołowe  Obok win regionalnych, mamy jeszcze dwie kategorie: wina stołowe i jakościowe. Klasyfikacja ta zwykle dotyczy krajów europejskich. W Nowym Świecie przepisy apelacyjne dopiero się tworzą i nie są tak spójne dla wszystkich regionów, jak właśnie w Europie.  Wina stołowe to najbardziej podstawowy typ win. Na etykiecie producent powinien umieścić jedynie kraj pochodzenia i poziom alkoholu. Nie ma zaś obowiązku określenia rodzaju winogron czy regionu. Nie ma tu także znaczenia wydajność z hektara. Określenia oznaczające wina stołowe to:  • Vin de table - we Francji, • Vino de mesa - w Hiszpanii, • Tafelwein - w Niemczech, • Vinho de mesa - w Portugalii, • Vido da Tavola (VdT) - we Włoszech.  Wina regionalne różnią się nieco od win stołowych. Istotne staje się tu bowiem skąd pochodzą winogrona. Określa się także maksymalną wydajność z hektara. Producent zwykle podaje na etykiecie także rodzaj grona i poziom alkoholu. Nazwy, którymi określa się wina regionalne mogą być różne w zależności od kraju:   • Vin de Pays (VdP) - we Francji, • Vino de la Tierra - w Hiszpanii, • Landwein oraz Qualitatswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) - w Niemczech, • Vinho Regional - w Portugalii, • Indicazione Geografica Tipica (IGT) - we Włoszech.  Wina jakościowe muszą zaś spełniać wszystkie normy prawa winiarskiego danego regionu. W tej kategorii reguluje się, z których konkretnie odmian winogron może powstać wino. Bardzo ważna jest także wydajność z hektara, sposób winifikacji czy poziom alkoholu. Wina jakościowe oznaczane są na etykietach skrótami:  • Appelation Origine Controlee (AOC lub AC) - we Francji , • Denominacion de Origen (DO) lub dodatkowo Calificada bądź Qalificada (DOCa lub DOQ) - w Hiszpanii, • Qualitatswein mit Pradikatt (QmP) - w Niemczech, • Denominacao de Origem Controlada (DOC) - w Portugalii • Denominazione di Origine Controllata (DOC) lub dodatkowo e Garantita (DOCG) - we Włoszech.  Opinie o winach regionalnych  Z takiego podziału można byłoby wywnioskować, że najlepsze są wina jakościowe. A przecież nawet wśród tych niżej zaklasyfikowanych są znakomite butelki, tak jak Supertoskany. To wybitne włoskie wina z Toskanii. Należą do win stołowych lub regionalnych, ponieważ do ich produkcji użyto innych szczepów niż jest to przewidziane w danej apelacji. Jednak wina te cechują się znakomitą jakością. Czasem mogą też sporo kosztować. Takim ekstremalnym przykładem jest wino Sassicaia, za które trzeba zapłacić co najmniej kilkaset złotych. Nie brakuje jednak win regionalnych w cenach o wiele bardziej przystępnych. Sugerowanie się więc tylko opiniami lub cenami przy winach regionalnych nie jest dobrym pomysłem. To dość zróżnicowana kategoria, w której każdy może znaleźć coś dla siebie.