Wina jakościowe

383 wina odpowiadają Twoim kryteriom wyszukiwania. Wina jakościowe to wina o kontrolowanej nazwie pochodzenia. Muszą spełniać wszystkie normy określone w prawie winiarskim danego regionu. W ich przypadku ściśle określone są: dopuszczalne odmiany winorośli a także ich maksymalny udział procentowy w produkcji wina, sposób winifikacji, wydajność z hektara, sposób i czas dojrzewania wina, minimalny oraz maksymalny poziom alkoholu. W zależności od kraju pochodzenia wina, można spotkać wiele różnych określeń win jakościowych. Jakościowe wina francuskie - określa się je w skrócie jako AOC, czyli Appelation d’Origine Contrôlée. To właśnie Francja jest autorem jednego z najlepszych choć i najbardziej zawiłych systemów apelacyjnych. Stał się on wzorem do zaimplementowania przez inne kraje europejskie. Korzenie francuskiego systemu apelacji sięgają 1905 roku, ale dopiero w 1936 roku określono wymagania, które muszą spełnić wina, by posługiwać się nazwą apelacji. W ramach jednej apelacji mogą znajdować się mniejsze regiony. Możemy więc mieć na etykiecie nazwę regionu, gminy lub winnicy. Im bardziej doprecyzowane będzie miejsce pochodzenia, tym lepiej świadczy o jakości tego wina. Wino jakościowe z Włoch - będzie miało na etykiecie skrót DOC czyli Denominazione di Origine Controllata albo DOCG czyli Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Pierwsze określenie to kontrolowane oznaczenie pochodzenia i często zastępuje się je skrótem DOP czyli Denominazione di Origine Protetta. Dotyczy ono nie tylko wina, ale i innych produktów spożywczych. Z kolei DOCG przeznaczone jest dla włoskich win najwyższej klasy jakości. W odróżnieniu od poziomu DOC, wina DOCG są komisyjnie sprawdzane i degustowane przed zabutelkowaniem. Niemieckie wina jakościowe - to takie z oznaczeniem QmP czyli Qualitätswein mit Prädikat. Odpowiadają one francuskim winom jakościowym AOC. W ramach tej kategorii można wyróżnić wina ze względu na poziom cukru: • Kabinett - wina pochodzące z normalnego zbioru winogron, w smaku - wytrawne lub półwytrawne. • Spatlese - wina pochodzące z opóźnionego zbioru (około tydzień po normalnych zbiorach). Może to wpłynąć na ich nieco słodszy smak, choć Spatlese często są winami wytrawnymi. • Auslese - dotyczy win z późnego zbioru winogron oraz wyselekcjonowanych kiści winogron (owoce niedojrzałe albo popsute odrzuca się). To zazwyczaj wina półsłodkie albo słodkie. • Beerenauslese - to wina wyprodukowane z wyselekcjonowanych gron dotkniętych szlachetną pleśnią botritis cinerea. To wina słodkie w smaku. • Trockenbeerenauslese to wina wyprodukowane z wyselekcjonowanych i podsuszanych gron. Wina te mają słodki smak. • Eiswein - to wina lodowe. Winogrona do ich produkcji zbierane są dopiero po pierwszych przymrozkach. Takie wina są bardzo aromatyczne i słodkie. Wina jakościowe z Hiszpanii - również mogą być oznaczone na kilka sposobów: • Skrót DO czyli Denominacion de Origen jest odpowiednikiem francuskiego wina jakościowego AOC • DOCa czyli Denominacion de Origen Calificada to wina z określonego obszaru wyróżniające się stałą, wysoką jakością. Początkowo skrót był przeznaczony jedynie dla win z regionu Rioja, obecnie takie określenie można spotkać również na butelkach z Prioratu. • Denominacion de Origen de Pago to wina najwyżej w klasyfikacji win z Hiszpanii, zarezerwowany dla najlepszych win z pojedynczych posiadłości. Wina te co roku osiągają najwyższą jakość.