Do czasu kiedy wybuchła epidemia filoksery, Rioja pozostawała stosunkowo nieznanym, małym regionem winiarskim. Jednakże w 1864, kiedy francuskie winnice zostały zdewastowane przez filokserę, winiarze z Bordeaux przybli na miejsce, aby sprowadzać wino. Rioja szybko jednak stała się dla nich drugim domem, gdzie mogli produkować wyśmienite wino.
W 1926 roku Rioja jako pierwszy region w Hiszpanii otrzymała prestiżowy status DO. Od tego czasu, winiarze stopniowo nadużywali beczki, szczególnie amerykańskiej, doprowadzając wino Rioja do karykaturalnego stanu. Dzisiaj jednak jest już inaczej, a wino z regionu Rioja jest harmonijne i naprawdę pyszne.
Na etykietach win z regionu Rioja możemy znaleźć kilka oznaczeń: cosecha, crianza, reserva oraz gran reserva. Oznaczają one minimalny czas jaki wino musi spędzić w beczce, w butelce oraz ile czasu musi upłynąć przed wypuszceniem go na rynek. Oto jak przedstawiają się poszczególne kategorie:
Rioja to region bardzo różnorodny, pomimo dość szczegółowych norm produkcji. Do produkcji czerwonego wina Rioja używa się kilku odmian czerwonych: Tempranillo, o podwyższonej kwasowości, umiarkowanym poziomie alkoholu i wytrawnym profilu smakowym; Graciano, które nadaje kupażowi kwasowości; Garnacha (Grenache) które wzmacnia owocowość i poziom alkoholu oraz Mazuelo, które dodaje koloru, alkoholu i potencjału starzenia.
W zależności od kupażu, w winie Rioja będzie wyczuwalna dominacja czerwonych i ciemnych owoców, a także ziół, wanilii, czekolady i przypraw. Dodatkowo im dłużej będzie leżakowane w beczkach, tym więcej aromatów pochodząych właśnie z beczki: wanilii, kokosa, czekolady, cukru trzcinowego.
Ze względu na swoją rześką kwasowość oraz potężny aromat, dobra Rioja doskonale przełamie ciężkie potrawy mięsne. Świeża Cosecha idealnie nada się do picia solo, tak jak i Crianza, chociaż ona świetnie nada się do sosów na bazie pomidorów, pieczeni lub cięższych dań warzywnych. Rioja Reserva i Gran Reserva będą wymagały wielodaniowej kolacji, ponieważ ich charakter zmienia się wraz z czasem spędzonym w kieliszku.
Warto spróbować crianzy z 2019, ocenianej na nawet 91 punktów! Godne uwagi są też Gran Reserva z 2015, 2012 czy 2010. Następne roczniki oceniane są dużo gorzej przez ciężkie warunki pogodowe oraz zmieniające sję trendy. Warto skosztować wina Rioja z 2005 oraz 2004, wcześniejsze niestety raczej straciły już swój potencjał.
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
Powiedz nam co lubisz, a wybierzemy najlepsze wina dla Ciebie
Ciasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.