Choć wina słodkie nie cieszą się w Polsce jeszcze zbyt dużą popularnością, liczba ich fanów wciąż rośnie. Dzieje się tak dzięki coraz to większej świadomości wśród konsumentów, że wino słodkie nie musi kojarzyć się z ciężkim, niesamowicie słodkim ulepkiem, jak to bywa w przypadku tanich, dosładzanych win. Tak naprawdę żeby powstało dobre wino słodkie i półsłodkie, winiarz musi się nie lada natrudzić. W dobrym, słodkim winie cukier pochodzi tylko od winogron i proces produkcji takiego wina jest dużo trudniejszy niż w przypadku win wytrawnych.
Istnieje kilka metod produkcji win słodkich. Niektóre metody wykorzystują tak zwany późny zbiór, oznacza to, że do produkcji wykorzystywane są winogrona przejrzałe, która mają w sobie bardzo dużą zawartość cukru. Wina słodkie tworzy się także z winogron dotkniętych działaniem szlachetnej pleśni Botrytis cinerea. Te wina nazywa się botrytyzowanymi. Przykładem są węgierskie Tokaje oraz francuskie sauternes. Innym sposobem tworzenia win słodkich jest ich produkcja z gron pozostawionych na krzakach aż do pierwszych mrozów, czyli aż do listopada bądź grudnia. Są to tak zwane wina lodowe, powstają najczęściej w Niemczech lub Kanadzie, ale oczywiście nie tylko. Kolejnym ze sposobów produkcji win słodkich jest wykorzystanie metody suszenia gron i odparowania z nich wody. Dzięki temu grona mają bardzo dużą koncentrację cukru, jest on w nich „zatrzymywany”. Przykładem wykorzystania tej metody jest vin santo z Toskanii.
Przy tworzeniu win słodkich można także zastosować dodanie wysokoprocentowego alkoholu, co dodatkowo przedłuża trwałość trunku. W ten sposób powstają wina wzmacniane, inaczej likierowe. Pośród najbardziej znanych win wzmacnianych wymienić można porto, sherry lub maderę.
Jeśli zaś chodzi o wina półsłodkie, cieszą się one większą popularnością w Polsce niż wina słodkie. Zapewne powód jest ten sam, o którym pisaliśmy wyżej- słodkie wina mają złą, krzywdzącą opinię przez tanie, dosładzane odpowiedniki. Wina słodkie są delikatniejsze, słodycz w nich zawarta jest subtelniejsza. Jak jednak rozpoznać smak półsłodki na etykiecie? Wbrew pozorom nie zawsze jest on wyraźnie oznaczony. Kiedy widzimy na etykiecie oznaczenie medium sweet lub semi sweet, jest to dosyć proste do odczytania. Niekiedy jednak producenci posługują się oznaczeniami typu: Moelleux, Semidolce, Semidulce.
Wina półsłodkie produkowane są na całym świecie, są jednak kraje, które się w ich produkcji „specjalizują”, jak na przykład Gruzja. Ich wina półsłodkie zdobywają liczne nagrody w międzynarodowych konkursach winiarskich. Innym krajem, który także wyróżnia się w produkcji doskonałych win półsłodkich są Niemcy, ich rieslingi są wspaniałe.
Wina słodkie i półsłodkie są winami bardzo kulinarnymi. Będą one doskonałymi towarzyszami oczywiście deserów. Wina słodkie warto zestawić na przykład z lodami, ciastkami lub budyniami. Świetnie podbijają smak również do lekkich mięs lub słodkich sosów. Wina półsłodkie, jako delikatniejsze, będą świetnie współgrały na przykład z sernikiem na zimno lub ciastem z rabarbaru. Wina słodkie i półsłodkie bardzo dobrze łączą się także z owocami.
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
podstawowa
Powiedz nam co lubisz, a wybierzemy najlepsze wina dla Ciebie
Ciasteczka są jak dobre wino - sprawiają przyjemność. Ta strona musi korzystać z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.