Wina Gruzja

15 win odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Gruzja jest najstarszym regionem winiarskim na świecie. Uprawa winorośli cieszy się wielotysięczną tradycją, a unikalna metoda produkcji wina gruzińskiego przetrwała do dziś. Klienci cenią Gruzję za ekologiczną uprawę i najwyższą jakość. Zapraszamy do eksplorowania listy win z Gruzji, gdzie szczegółowe opisy, wysokiej jakości zdjęcia oraz opinie naszych Klientów pomogą w wyborze odpowiedniej butelki. Charakterystyka win gruzińskich Gruzińskie wina są czyste, bogate w witaminy, organiczne i zupełnie naturalne. Do zakupu zachęcać może korzystna relacja ceny do jakości i dobrego smaku. Sekretem jest na pewno wcześniej wspomniana oryginalna metoda wytwarzania, zwana Kvevri. Polega ona na leżakowaniu win w specjalnie przygotowanych, glinianych naczyniach, które plombuje się i zakopuje w ziemi na pięć lub sześć miesięcy. W 2013 roku ta metoda została umieszczona na liście Niematerialnego Dziedzictwa Ludzkości. Wśród naszych gruzińskich propozycji, szczególnie polecamy wina Sachino. Białe, półwytrawne urzeka delikatną słodyczą oraz owocowym aromatem z odrobią orzecha. Jedną z ciekawszych opinii tego wina jest komentarz Pana Bożydara Iwanowa, który wspomniał, że nie był w stanie oderwać nosa i ust od kieliszka, a złamanie wytrawności nutą słodkości jest w idealnych proporcjach. Czerwone, półwytrawne wino zachwyca natomiast intensywnym aromatem oraz lekką pikanterią. Doskonale sprawdzi się w towarzystwie dań z cielęciny oraz makaronów. Odmiany winorośli Odnaleźć można od 50 do 500 odmian winorośli, z czego komercyjnie zarejestrowanych jest tylko 38. Warto także wspomnieć, że w Gruzji występują szczepy endemiczne, czyli dostępne i uprawiane tylko w tym kraju. Do dwóch najważniejszych szczepów należą Rkatsiteli oraz Saperavi. Pierwszy z nich jest szczepem białym, który stanowi najstarszą i najbardziej pierwotną odmianę winorośli uprawianą nie tylko w Gruzji, ale na całym świecie. Nazwa pochodzi od czerwono zabarwionych młodych latorośli, a uzyskać z niej można zarówno wina białe z najwyższej półki, jak i te najtańsze. Saperavi to najważniejszy szczep w produkcji czerwonych win gruzińskich: wytrawnych, półsłodkich, słodkich i wzmacnianych. Przyjmuje się, że im ciemniejszy kolor, tym wino nabiera większej mocy. Regiony winiarskie W Gruzji istnieje pięć głównych regionów winiarskich. Najpopularniejszym jest Kachetia, która stanowi 70% wszystkich upraw. Ze względu na zróżnicowany klimat i bogactwo różnych szczepów, w każdej części tego kraju można spróbować inne smaki wina.W przypadku win jakościowych znacznie ważniejszy jest podział na apelacje, czyli niewielkie obszary, ograniczone do kilku lub jednej miejscowości. Wina gruzińskie w sklepie Winezja.pl zdobywają coraz większą popularność. Klienci pragną spróbować smaków pochodzących z krajów bałkańskich, tym bardziej że stają się one coraz bardziej doceniane na międzynarodowych konkursach.