Temperatura podawania wina
Porady
18.01.2010

Temperatura podawania wina

Autor posta Zespół Winezja
Zespół Winezja

10/10

Każde wino ma swoją optymalną temperaturę, w której podane pokaże nam swoje walory w najlepszy możliwy sposób lub zamaskuje pojawiające się w innych temperaturach nieprzyjemne zjawiska, np. zbyt wysoki poziom alkoholu jaki mogą mieć czerwone wina lub nadmierną kwaskowość w niektórych winach białych.

Oto kilka wskazówek na temat właściwych temperatur, w jakich powinny być podawane poszczególne kategorie win: Białe wina:

Wina słodkie

  • Lekkie białe wina słodkie: 5 - 10°C
  • Dobrze zbudowane białe wina słodkie: 8 - 12°C

Wina Wytrawne

  • Lekkie białe wina wytrawne: 8 - 12°C
  • Średniej budowy białe wina wytrawne: 10 - 12°C
  • Dobrze zbudowane białe wina wytrawne: 12 - 16°C

Wina musujące

  • Białe wina musujące: 6 - 10°C
  • Czerwone wina musujące: 10 - 12°C

Czerwone wina wytrawne

  • Lekkie czerwone wina wytrawne: 10 - 12°C
  • Średniej budowy czerwone wina wytrawne: 14 - 17°C
  • Dobrze zbudowane czerwone wina wytrawne: 15 - 18°C

Powiązane artykuły

Porady
10/10
27.06.2022

Wino Różowe: Znajdź swój styl Rose

Wina różowe o bajkowych nazwach na etykiecie tj. rose, rosado, rosato, blush wine, pinkish powstają w wyniku krótkiej maceracji skórek czerwonych winogron. Wina te produkowane są w każdym kraju winiarskim, z niemal wszystkich odmian winogron. Dzięki łączeniu cech win białych i czerwonych: dobrej kwasowości, mocnym i trwałym aromatom oraz lekkiej strukturze wykazującej jednak delikatną taniczność, są winami wszechstonnymi, łatwo łączyć je z szeroką gamą potraw, dopasować do gustu wielu entuzjastów win i różnych okazji.