Atomowa metoda oceny wina
Wiedza o winie
28.01.2011

Atomowa metoda oceny wina

Autor posta Zespół Winezja
Zespół Winezja

9/10

Dzięki doświadczalnym eksplozjom atomowym w atmosferze będzie możliwe odróżnianie rzadkich i drogich roczników wina od ich podróbek - poinformowano podczas 239. zjazdu American Chemical Society w San Francisco.

Przez około 20 lat kraje posiadające broń atomowa dokonywały próbnych eksplozji w atmosferze, zanim przeszły do bezpieczniejszych i bardziej dyskretnych prób podziemnych. Niektóre regiony do dziś są w niebezpiecznym stopniu skażone, jednak dla amatorów dobrego wina skutki prób jądrowych mogą się okazać pożyteczne.

Oryginał czy podróbka

Jak wykazał zespół Grahama Jonesa z University of Adelaide, dzięki pomiarom poziomu radioaktywnego węgla można wykazać, czy dane Bordeaux bądź burgund jest rzeczywiście oryginalnym, cennym rocznikiem, czy też podróbką.

Aż do lat 40. XX wieku cały węgiel C14 w atmosferze pochodził z oddziaływania promieni kosmicznych na ziemski azot. Później radioaktywny węgiel powstawał także podczas prób atomowych w atmosferze, a jego poziom zmieniał się z roku na rok, stopniowo malejąc po zaprzestaniu prób w atmosferze w roku 1963.

Poziom węgla C14 a wiek wina

W tym czasie zawierający węgiel C14 dwutlenek węgla był wchłaniany przez winorośle. Aby stwierdzić, z którego roku pochodzi dane wino, mierzy się poziom radioaktywnego węgla C14, porównując go z ilością stabilnego izotopu C12 w alkoholu, kwasie winowym i substancjach fenolowych. Nieco przypomina to archeologiczną metodę datowania znalezisk.

Fałszywe "dobre roczniki"

W niektórych latach i regionach warunki dojrzewania winogron były idealne, co pozwoliło na uzyskanie doskonałego wina - stąd właśnie sławne roczniki, osiągające rekordowe ceny. Kiedy indziej zła pogoda - na przykład obfite deszcze - sprawiały, że wino stawało się niewiele warte. Jak oceniają eksperci, około 5 procent sprzedawanych obecnie drogich win to fałszywe "dobre roczniki".

Certyfikaty

Problem nie dotyczy tylko konsumentów, od których zażądano zbyt wiele w ekskluzywnej winiarni, ale także osób, dla których inwestycja w dobre wino to poważne przedsięwzięcie finansowe. Winiarze starają się walczyć z fałszerzami za pomocą specjalnych certyfikatów, pieczęci i etykietek. Dodatkową kontrolę może zapewnić nowa metoda. PMW

Źródło: PAP - Nauka w Polsce
kap


Powiązane artykuły

19.10.2023

Czym jest Barolo?

Wino Barolo, określane "królem win" i "wino królów", stanowi jedno z najwybitniejszych osiągnięć w światowej produkcji win czerwonych. Dla miłośników wina jest to prawdziwa uczta dla zmysłów, a kolekcjonerzy doceniają jego potencjał do starzenia się przez wiele lat. Bez wątpienia to jest jedno z najważniejszych i najbardziej fascynujących win na świecie, zachwycając smakoszy i podbijając serca miłośników wina na wiele lat.