Wina Porto – kieruj się smakiem przy wyborze
Porady
13.04.2022

Wina Porto – kieruj się smakiem przy wyborze

Autor posta Zespół Winezja
Zespół Winezja

10/10

Lubisz słodkie wina? Planujesz upiec czekoladowe brownie i potrzebujesz wina, które podkreśli smak ulubionego deseru? Jeśli tak – sięgnij po Porto. Podpowiadamy, którą butelkę wybrać. 

Porto to portugalskie wino wzmacniane, charakteryzuje się słodkim smakiem oraz aromatem malin, jeżyn, karmelu, cynamonu i akcentów czekoladowych. Brzmi pysznie? Jeśli tak, to spieszymy z wyjaśnieniem na co zwracać uwagę przy zakupie.

Czym kierować się przy wyborze wina Porto?

Najczęściej spotkasz na etykietach cztery poniższe oznaczenia. To one określają jakich smaków i aromatów możesz spodziewać się po otwarciu butelki.

Ruby (Red) Poro

To jedno z najświeższych i najmniej złożonych win wzmacnianych. Wytwarzane z mieszanki czerwonych winogron a następnie wzmacniane i dojrzewające w beczce nie dłużej niż przez 3 lata. To dzięki temu zachowuje swój wspaniały, intensywny czerwony kolor oraz aromaty charakterystyczne dla młodych owoców. Zwykle jest bogaty w taniny, ale nadal bardzo słodki. Urzeka przy degustacji pełnym i głębokim smakiem, a jego mocno czerwony kolor zdradza w środku jagodowe smaki. Ponadto odnajdziemy: jeżyny, maliny, wiśnie, śliwki, cynamon, goździki i czekoladę.

Tawny Port

Wino Tawny Port wytwarzane jest z tych samych owoców co Ruby Port, jednak ze względu na dłuższe leżakowanie w beczce zyskuje bursztynową barwę, zazwyczaj słodszy smak, a świeży owocowy charakter Ruby Port zastępują akcenty orzechowo-karmelowe. To wino jest bardziej złożone, a wśród aromatów szukaj goździków, białego pieprzu, malin, wiśni, karmelu, tofi, fig, suszonych rodzynek i moreli, orzechów laskowcych, migdałów, wanilii oraz dębowych akcentów.

Przyjrzymy się bliżej rocznikom. Takie oznaczenia również bardzo często spotkasz na etykietach win w stylu Tawny Port. Sprawdź co oznaczają i czego możesz spodziewać się podczas degustacji.

  • Colheita – wszystkie winogrona pochodzą z jednego zbioru, wyczuwalne słodkie suszone owoce oraz orzechy.
  • Tawny 10 – dojrzewające min. 10 lat w dębowych beczkach, wyczuwalne maliny oraz cynamon.
  • Tawny 20 – dojrzewające min. 20 lat w dębowych beczkach, wyczuwalny karmel i cynamon.
  • Tawny 30 – dojrzewające min. 30 lat w dębowych beczkach, wyczuwalne orzechy i karmel
  • Tawny 40 – dojrzewające min. 30 lat w dębowych beczkach, wyczuwalne orzechy, toffi i wanilia

White Port

Porto wytwarzane z białych winogron takich jak Viosinho, Malvasia Fina, Códega i Rabigato. Styl tego wina może być naprawdę różnorodny – od bardzo słodkich, po wytrawne. Większość win jest butelkowana w młodym wieku, a wśród aromatów odnajdziemy owoce cytrusowe, morele oraz orzechy. To wino sprawdzi się doskonale jako forma orzeźwienia podczas letnich spotkań ze znajomi. Polecamy podawać schłodzone jako aperitif lub dodatek do koktajli np. z tonikiem.

Rosé Port

Rose Port to bardzo aromatyczne wino wytwarzane w regionie Douro, w północnej Portugalii. Jak sama nazwa wskazuje ten styl porto ma charakterystyczny różowy odcień, a wśród aromatów odnajdziemy nutę wiśni, maliny, truskawki, fiołków i karmelu. Jest to nowy styl wina porto przypominający wino różowe. Może być mieszanką różnych odmian winogron, jednak najczęściej używa się Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Barroca i Tinto Cão. Są one poddawane winifikacji przy minimalnym kontakcie ze skórą, tworząc tym samym różowe zabarwienie.

Podsumowując, jeśli szukasz słodkiego wina z aromatem młodych owoców sięgnij po Ruby Port. Jeśli jednak oczekujesz wina złożonego z akcentem beczki, karmelu i tofii - wybierz Tawny Port. Białą propozycją na letnie wieczory jest White Port, a dla zwolenników różowych win - Rose Port.

Łączenie wina porto z potrawami oraz degustacja

Porto powinniśmy podawać w temperaturze 16°C. Wspaniale komponuje się z bogato aromatyzowanymi serami (w tym z serem pleśniowym), desami na bazie czekolady lub karmelu oraz z solonymi orzeszkami. Jest również popularnym składnikiem ciast czekoladowych, a nawet znajduje swoje zastosowanie jako sos (zwłaszcza w przypadku pikantnych dań), który bardzo dobrze gęstnieje podczas redukcji. Większość przepisów wymaga niedrogiego Ruby Port, który nada sosom posmaku czerwonych jagód i cynamonu. Porto to również aromatyczna alternatywa dla brązowego cukru lub syropu klonowego.

Ciekawostki

  • Jedną z najważniejszych cech prawdziwego Porto jest unikalna mieszanka rdzennych portugalskich winogron.
  • Istnieją wysoko cenione kolekcjonerskie wina porto, które mają ponad 100 lat
  • Tradycyjne porto fermentuje w lagarach, gdzie ludzie zgniatają grona stopami. Obecnie większość winnic portowych używa automatycznych lagarów, jednak kilku producentów wciąż podąża starą drogą

Powiązane artykuły

Porady
10/10
27.06.2022

Wino Różowe: Znajdź swój styl Rose

Wina różowe o bajkowych nazwach na etykiecie tj. rose, rosado, rosato, blush wine, pinkish powstają w wyniku krótkiej maceracji skórek czerwonych winogron. Wina te produkowane są w każdym kraju winiarskim, z niemal wszystkich odmian winogron. Dzięki łączeniu cech win białych i czerwonych: dobrej kwasowości, mocnym i trwałym aromatom oraz lekkiej strukturze wykazującej jednak delikatną taniczność, są winami wszechstonnymi, łatwo łączyć je z szeroką gamą potraw, dopasować do gustu wielu entuzjastów win i różnych okazji.