Wina grzane na rozgrzanie
Porady
30.11.2015

Wina grzane na rozgrzanie

Autor posta Zespół Winezja
Zespół Winezja

9/10

Po grzane wino sięgamy chętnie, zwłaszcza zimą, kiedy za oknem prószy śnieg, a szyby pokrywają się szronem. Doskonałe rozgrzewają, poprawiają nastrój i działają antydepresyjnie.

Obecnie można kupić gotowe trunki w sklepie lub przygotować samemu w domu – wystarczą świeże lub suszone owoce oraz przyprawy korzenne. 

Tradycja grzańców

Grzane wino to napój, który może poszczycić się bogatą tradycją. Przeszło pół tysiąca lat temu uchodziło ono za dobry specyfik rozgrzewający i dezynfekujący organizm oraz za doskonały środek chroniący przed demonami i złymi duchami. Alkohol produkowano domowymi sposobami, według rodzinnych, pilnie strzeżonych przepisów, przyprawiając go suszonymi owocami, miodem i przyprawami korzennymi. Popularnym grzańcem był również miód pitny, którego historia liczy sobie ponad tysiąc lat. Z czasem napój zaczął pojawiać się podczas kuligów, polowań i zabaw karnawałowych.

Podstawowe składniki

Podstawowym składnikiem grzańca jest oczywiście czerwone wino (najczęściej półsłodkie lub półwytrawne). Ze względu na wieloowocowy aromat, polecamy wina portugalskie, hiszpańskie, węgierskie i włoskie. Doskonale sprawdzi się także miód pitny, piwo, czy nawet kropelka koniaku, brandy i whisky w filiżance herbaty, mleka lub czekolady.

Przyprawy

Najpopularniejszymi przyprawami dodawanymi do grzanego wina są:

  • Goździki
  • Cynamon
  • Imbir
  • Gałka muszkatołowa
  • Wanilia
  • Pieprz czarny

Główne zasady

Poniżej lista głównych zasad:

  • Aby zachować unikalny aromatu wina, grzaniec należy podgrzewać do temperatury 60-80 st. C. – uważajcie, aby nie doprowadzić do wrzenia;
  • Najpierw łączymy produkty niealkoholowe (przyprawy), a dopiero na sam koniec dodajemy alkohol;
  • Szczypta imbiru na 1/2 litra grzańca zdecydowanie Was rozgrzeje;
  • Grzańce najlepiej pić w glinianych lub żaroodpornych kubkach, które zatrzymają wysoką temperaturę na dłużej;
  • W przypadku wina, grzaniec najlepiej smakuje podawany w szerokich i głębokich pucharach.

Przepis

Składniki: ½ litra czerwonego wina, 2 plastry pomarańczy, skórka z połówki cytryny, szczypta cynamonu, kilka owoców kardamonu, 1 łyżka cukru wanilinowego, 2 gwiazdki anyżu, 2 goździki, 4 łyżki brązowego cukru.

Przygotowanie: Pomarańczę należy dokładnie umyć i pokroić w plastry (jeden może posłużyć do ozdoby). Do garnka wrzucamy wszystkie składniki i podgrzewamy powoli przez 10-15 min, od czasu do czasu mieszając. Należy uważać, aby wina nie zagotować.

Gdy napój będzie bardzo ciepły (ale nie gorący) należy go rozlać do kubków.

Każdy, kto jednak nie ma czasu na przygotowanie grzańca według takiej receptury, już niedługo będzie mógł skorzystać z gotowego rozwiązania. W naszej ofercie pojawią się wina grzane, już „przyprawione” które wystarczy podgrzać.Hürschi Dornfelder i Hürschi Müller Thurgau to półsłodkie, czerwone i białe wina z Niemiec, otulone aromatem cynamonu i goździków. Najlepiej podawać na ciepło, z plasterkiem pomarańczy.


Powiązane artykuły

Porady
10/10
27.06.2022

Wino Różowe: Znajdź swój styl Rose

Wina różowe o bajkowych nazwach na etykiecie tj. rose, rosado, rosato, blush wine, pinkish powstają w wyniku krótkiej maceracji skórek czerwonych winogron. Wina te produkowane są w każdym kraju winiarskim, z niemal wszystkich odmian winogron. Dzięki łączeniu cech win białych i czerwonych: dobrej kwasowości, mocnym i trwałym aromatom oraz lekkiej strukturze wykazującej jednak delikatną taniczność, są winami wszechstonnymi, łatwo łączyć je z szeroką gamą potraw, dopasować do gustu wielu entuzjastów win i różnych okazji.