Sposób na grzańca
Porady
21.01.2013

Sposób na grzańca

Autor posta Zespół Winezja
Zespół Winezja

0/10

Polecamy dwa przepisy na grzane wino. Jeśli szukasz aromatycznego napoju na rozgrzanie w zimny wieczór, możesz przyrządzić sobie któryś z tych wariantów - w zależności od tego, jakie przyprawy lubisz.

Kluczem do aromatycznego grzańca są dodatki. Jego smak i aromat zależny jest od rodzaju samego alkoholu oraz wykorzystanych dodatków. Podstawowymi dodatkami, które powtarząją się w wielu przepisach są: cynamon, imbir, goździki, czasami kardamon, a dla dodania słodyczy - miód. My zaprezentujemy Wam dwa:

Grzane wino - przepis I (z cukrem)

Składniki:

  • butelka czerwonego wytrawnego wina,
  • szklanka cukru,
  • laska cynamonu,
  • pół cytryny (pokroić w plastry),
  • kilka goździków

Przygotowanie: wino wlać do garnka i podgrzewać, dodając pozostałe składniki. Gotować prawie do wrzenia.

Grzane wino - przepis II (z miodem)

Składniki:

  • butelka czerwonego wytrawnego wina,
  • 3 łyżki miodu,
  • laska cynamonu,
  • duża pomarańcza (pokrojona w plastry),
  • kilka goździków,
  • rodzynki

Przygotowanie: wino podgrzewać, dodając cynamon, goździki, plasterki pomarańczy, rodzynki. Uważać, żeby nie doprowadzić do zagotowania. Kiedy już napój będzie gorący dodać miód.


Powiązane artykuły

Porady
10/10
27.06.2022

Wino Różowe: Znajdź swój styl Rose

Wina różowe o bajkowych nazwach na etykiecie tj. rose, rosado, rosato, blush wine, pinkish powstają w wyniku krótkiej maceracji skórek czerwonych winogron. Wina te produkowane są w każdym kraju winiarskim, z niemal wszystkich odmian winogron. Dzięki łączeniu cech win białych i czerwonych: dobrej kwasowości, mocnym i trwałym aromatom oraz lekkiej strukturze wykazującej jednak delikatną taniczność, są winami wszechstonnymi, łatwo łączyć je z szeroką gamą potraw, dopasować do gustu wielu entuzjastów win i różnych okazji.