Niebanalne połączenia soczystej wołowiny z delikatnym parmezanem
Ekspert od win
22.07.2010

Niebanalne połączenia soczystej wołowiny z delikatnym parmezanem

Tomasz Kolecki
Tomasz Kolecki

0/10

Słuchajcie, jestem ostatnio bardzo zabiegany, intensywnie pracuję nad moim najnowszym dzieckiem otwarciem WineBaru przy ulicy Duchnickiej 3 w Warszawie. Jak to przy „dziecku” trzeba poświęcić mu czas i energię. 

Trochę wody upłynęło od ostatniej propozycji przepisu, za co biję się w piersi. Jednakże dzięki temu już we wrześniu zapraszam Was do mojej restauracji, gdzie będziecie delektować się wspaniałymi potrawami, które z pasją przygotowuję i komponuję specjalnie dla Was, łącząc je z winami z całego świata. Wiele z nich znajdziecie również w bogatej ofercie Winezja.pl. Tymczasem nadrabiając zaległości przedstawiam Wam kolejny przepis. Tym razem odkryjemy oryginalne połączenia wołowiny i parmezanu z zawsze niezawodnym czerwonym winem. Stwórz w domu swój własny WineBar, eksperymentuj w kuchni, baw się smakami, zaskocz bliskich i znajomych! Zachęcam byś podzielił się ze mną i innymi użytkownikami swoimi wrażeniami!

Przepis na dziś:

Eskalopki wołowe z parmezanem

  • 4 plastry wołowiny po 150g każdy
  • 100g startego sera Parmigiano Reggiano
  • 2 roztrzepane jajka
  • 4 duże łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka siekanej szałwii
  • 4 duże łyżki mąki

Przygotowanie

W misce wymieszaj ser z roztrzepanymi jajkami, obtocz eskalopki w mące i zanurz w mieszance z sera i jajek. Smaż plastry po 4 minuty z każdej strony i gotowe. Podawać z tłuczonymi ziemniakami.

Polecane wino do eskalopek wołowych

Taniny w winie mogą reagować z serem w niepożądany sposób. Stąd też Chianti Classico, które obniża poziom tanin może doskonale pasować do sera. Tym niemniej spróbuj win takich jak malbec czy zinfandel. Jednym z najprostszych połączeń jest z owocowy malbec z Argentyny z serem Cheddar. Następnym razem spotkamy się przy winie i miękkich serach, przyrządzonych oczywiście według prostego przepisu.