Czekolada i... jakie wino?
Porady
08.04.2013

Czekolada i... jakie wino?

Autor posta Zespół Winezja
Zespół Winezja

9/10

Przedstawiamy najlepsze propozycje win, które pasują do poszczególnej czekolady. Sprawdź, jakie wina warto łączyć z białą, mleczną i gorzką czekoladą. Zapraszamy do lektury i odkrywania nowych połączeń smakowych.

Jakie szczepy i rodzaje win pasują do białej, mlecznej i gorzkiej czekolady. Odpowiedz poniżej.

Biała czekolada

Wszyscy wiemy, że biała czekolada to właściwie nie prawdziwa czekolada, tylko wyrób cukierniczy zwykle doprawiony wanilią. To najbardziej kremowe wydanie „czekolady”, jako że w większości składa się masła kakaowego, a reszta to właściwie cukier. To ekstremalne wydanie czekolady. Tłusta i słodka, z nutą wanilii... Wygląda na to, że dobrze zagra ze słodszym winem musującym. Komu półwytrawne?

Czekolada mleczna

Chyba każdy lubi dziabnąć czasem kawałek mlecznej czekolady, której słodycz i kremowy smak sprawiają, że dość łatwo dobrać do niej wino.  Jeśli w grę wchodzą orzechy, idealne będzie Port Tawny. Natomiast w zestawieniu czekolady mlecznej z cytrusowymi smakami warto rozważyć dobry Riesling.

Gorzka Czekolada

Gorzka czekolada ma niezwykle intensywny smak i nie jest zbyt słodka. Wysoka zawartość kakao nadaje czekoladzie gorzkawy smak, dlatego wielu producentów dodaje do niej więcej cukru, który dodaje smakowi intensywności niespotykanej w zwykłej gorzkiej czekoladzie. To połączenie sprawia, że gorzka czekolada idealnie smakuje z Port Ruby, a także z wytrawnymi winami, w których daje się wyczuć cukier resztkowy, na przykład Zinfandel.

Czekolada deserowa

Intensywny smak czekolady deserowej zwiększa wymagania wobec wina. Świetnie się komponuje z winami na bazie Syrah czy Cabernet Sauvignon. Natomiast trochę słodyczy w połączeniu z winami z późnego zbioru na bazie Syrah, Zinfandela działa cuda. Do czekolady deserowej często dodaje się orzechy i, mimo że taka czekolada idealnie pasuje do mocniejszych alkoholi, bezbłędnym połączeniem jest tu słodka sherry.

źródło: nasze-wina.pl


Powiązane artykuły

Porady
10/10
27.06.2022

Wino Różowe: Znajdź swój styl Rose

Wina różowe o bajkowych nazwach na etykiecie tj. rose, rosado, rosato, blush wine, pinkish powstają w wyniku krótkiej maceracji skórek czerwonych winogron. Wina te produkowane są w każdym kraju winiarskim, z niemal wszystkich odmian winogron. Dzięki łączeniu cech win białych i czerwonych: dobrej kwasowości, mocnym i trwałym aromatom oraz lekkiej strukturze wykazującej jednak delikatną taniczność, są winami wszechstonnymi, łatwo łączyć je z szeroką gamą potraw, dopasować do gustu wielu entuzjastów win i różnych okazji.