Whisky

75 produktów odpowiada Twoim kryteriom wyszukiwania. Whisky, to szlachetny alkohol nazywany niegdyś wodą życia (uisge beatha). Wywodzi się najprawdopodobniej z Irlandii (gdzie nazywana jest whiskey), natomiast obecnie produkowana jest w wielu regionach świata za pomocą nieco odmiennych metod i przy zachowaniu odmiennych standardów jakości. Dobre whisky, podobnie jak wino, może być produktem do degustacji, do opisywania jej walorów zapachowych oraz smakowych, do niekończących się rozmów o jej historii oraz odczuciach towarzyszących smakowaniu. Dlatego też jest to doskonały pomysł na prezent – whisky na prezent, nawet dla początkujących, będzie ciekawym przeżyciem oraz mnóstwem nowej wiedzy. Whisky to destylowany napój alkoholowy, który powstał z przefermentowanych ziaren zbóż: słodowanego jęczmienia, słodowanego żyta, pszenicy, gryki i innych. W sklepie z whisky najczęściej spotkamy oznaczenia: Malt Whisky – powstała ze słodowanego jęczmienia; oraz Grain Whisky – wyprodukowana z innych rodzajów zbóż. Tradycyjne whisky muszą leżakować, dojrzewać w dębowych beczkach, najczęściej wykorzystywanych wcześniej do produkcji innych alkoholi, które to wielokrotnie decydują o powstaniu dobrej whisky. Wybierając whisky z beczki po Sherry możemy spodziewać się nut orzechów, migdałów, ciemnych, dojrzałych owoców oraz przypraw. Jeśli szukamy whisky na prezent dla osób lubiących słodsze akcenty, możemy wybrać whisky leżakującą w beczkach po Bourbonie (nuty waniliowe, karmelowe czy kokosowe), po Porto (wyczuwalne suszone owoce, czekolada i przyprawy) bądź po słodkim winie francuskim – Sauternes (charakterystyczne nuty miodowe, kokosowe i skórka owocowa). Whisky to także mnogość kombinacji i możliwości odkrywania nowego. Na półkach w sklepie z whisky możne znaleźć przeróżne ceny whisky oraz jej rodzajów Single Malt Whisky pochodzi z jednej destylarni z jednego zboża (słodowany jęczmień), oddając charakter i wyjątkowość danej destylarni. Blended Malt Whisky to mieszanka Single Malt’ów z różnych destylarni. Single Barrel (Single Cask) to oznaczenie gwarantujące butelkowanie z jednej, ściśle określonej beczki, najczęściej posiadającej unikalną numerację każdej butelki whisky. Cask Strength to wyjątkowo mocna, unikatowadobre’ whisky, która przed butelkowaniem nie została rozcieńczona (bądź odrobinę) dla zachowania naturalnego, wyjątkowego charakteru destylatu wprost z beczki. Tradycyjna, szkocka whisky, z reguły destylowana jest dwukrotnie. Prawo nakazuje, aby trunek ten był destylowany, dojrzewał co najmniej 3 lata w dębowych beczkach a następnie był butelkowany koniecznie na terenie Szkocji. Często wybierając whisky na prezent sugerujemy się oznaczeniem YO – Years Old. Symbol ten określa wiek najmłodszego składnika whisky – dlatego mając whisky 12YO możemy zakładać, że w jej skład wchodziły także starsze alkohole. Niektóre szkockie whisky posiadają także wyjątkowy, dymny aromat. Jego obecność gwarantuje podsuszanie słodowanego jęczmienia dymem torfowym podczas produkcji. Irlandzka Whiskey jest odrobinę łagodniejsza od szkockiej – dlatego też można wybierać tę whiskey na prezent. Jej delikatność wynika z trzykrotnej destylacji – destylaty są bardziej oczyszczone i delikatniejsze. Whiskey także musi być produkowana, butelkowana oraz musi dojrzewać przez 3 lata w beczkach na terenie Irlandii. Amerykańską whiskey dzielimy ze względu na typ zboża użytego do produkcji. Bourbon Whiskey – 51% kukurydzy; Tennessee Whiskey – unikalna whisky w typie Bourbona, jednak do jego produkcji wykorzystuje się specjalnych filtrów z klonowego węgla drzewnego nadających wyjątkowe aromaty i smaki; Corn Whiskey – 80% kukurydzy; Rye Whiskey – 51% żyta; Rye Malt Whiskey – 51% słodowanego żyta; Wheat Whiskey – 51% pszenicy. Destylowanie whiskey nie może przebiegać do zawartości alkoholu wyższej, niż 80%, zaś rozlewanie do beczek następuje przy zawartości alkoholu niższej niż 62,5%. Koloryzowanie i aromatyzowanie jest zabronione – do destylatu dodawana jest jedynie woda. Dlatego wybierając szkocką whisky czy irlandzką bądź amerykańską whiskey na prezent możemy mieć pewność, że będzie to produkt najwyższej jakości. Degustacja whisky to określenie jej koloru, aromatów i smaków. To smakowanie whisky podanej prosto z butelki oraz po dodaniu odrobiny wody dla ujawnienia jej ukrytych walorów. Dla odkrycia wszystkiego, co najlepsze w whisky zachęca się do degustacji w niewielkich kieliszkach w kształcie tulipana. Temperatura podawania tego trunku zależy od preferencji każdego z nas. Whisky to także doskonały towarzysz posiłków – jako apritif polecamy lżejsze, bardziej świeże, trawiaste i owocowe whisky. W czasie posiłku średnie whisky do dzikiego ptactwa, pasztetów, wędzonych ryb czy dań z grzybami, zaś ciężkie whisky do grillowanych mięs, steków oraz deserów. Po posiłku zachęcamy do degustacji bogatych whisky z mnóstwem słodkich akcentów – harmonijnych destylatów leżakujących z beczkach po Sherry czy Porto.